Obres de Glòries amb pols

Cada vegada que s’entra en període electoral, les administracions tenen prohibit fer inauguracions oficials d’obres. Això afecta també l’Ajuntament de Barcelona, que no podrà celebrar cap acte d’inauguració ni campanyes institucionals de propaganda durant gairebé tres mesos.

Des del 5 de març, quan es va publicar el decret de convocatòria de les eleccions generals del 28 d’abril, ni el consistori ni cap altra institució poden fer inauguracions. Aquesta prohibició s’allargarà fins al 27 de maig, un dia després de les eleccions municipals, autonòmiques i europees.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Calendari de les eleccions municipals del 2019″ style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fhttps://beteve.cat/politica/quan-son-les-eleccions-municipals-2019/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Boom d’inauguracions abans del període d’eleccions

L’avançament de les eleccions generals ha canviat per complet el calendari d’inauguracions que tenia previst l’Ajuntament de Barcelona. Si el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, no hagués convocat eleccions a l’Estat, el consistori barceloní podria celebrar actes institucionals fins al 2 d’abril.

Aquesta situació excepcional va fer que la ciutat visqués un boom d’inauguracions l’últim cap de setmana abans que comencés el període electoral (el 2 i 3 de març). En només dos dies, es van inaugurar la reforma sense acabar del carrer Gran de Sant Andreu, el Bici Hub o el faristol de memòria a Salvador Seguí, entre d’altres. I també es va fer la presentació oficial de l’estació de metro de Provençana de l’L10 Sud.

Carrer Gran de Sant Andreu

Grans obres que no es podran inaugurar

A partir d’ara i fins al 27 de maig, les obres que es finalitzin podran obrir-se al públic però sense cap celebració oficial. És el cas del nou parc de les Glòries o del tram renovat de l’avinguda Meridiana. L’estratègia que segueixen la majoria dels municipis a l’hora de publicitar les convocatòries és indicar que es tracta d’actes “organitzats pels veïns” en què assisteixen els representants polítics. És el cas de la inauguració de la nova Riera de Cassoles. Això es fa per evitar qualsevol atemptat contra “els principis d’objectivitat i transparència del procés electoral i d’igualtat entre els actors electorals”, segons una resolució de la Junta Electoral Central (JEC).

parc Glories

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Com han canviat els resultats a les eleccions de Barcelona?” style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/politica/evolucio-resultats-eleccions-barcelona/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209456058{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-negra”][/vc_column][/vc_row]

Resolucions de la Junta Electoral contra el govern de Colau

Ni l’Ajuntament ni cap altra administració tampoc no pot fer gala dels assoliments aconseguits durant el mandat. Això vol dir que, durant aquests gairebé tres mesos, el consistori no pot fer balanç de govern ni editar o repartir anuncis, llibres, revistes, fullets o altres continguts que difonguin la tasca del consistori ni que indueixi el sentit del vot dels electors.

El govern d’Ada Colau ja ha rebut almenys dos avisos de la Junta Electoral Central sobre aquesta qüestió. Primer, va haver de tancar el web de balanç del mandat perquè suposa una vulneració de la llei electoral, segons la JEC, que va respondre favorablement a una denúncia d’Alberto Fernández Díaz (PP).

Colau tanca web balanç mandat

A més, i a petició del socialista Jaume Collboni, la Junta Electoral va obligar l’Ajuntament a retirar una nota que Jordi Martí, gerent del consistori, va penjar al web municipal. En aquest text, que Martí ha compartit després a Facebook, resumia les actuacions de l’executiu de Colau durant els quatre anys de mandat.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Eleccions Municipals 2019 a Barcelona | Últimes Notícies” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/eleccions-municipals-2019/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]