El tram renovat recentment del carrer Gran de Sant Andreu ha generat algunes crítiques entre els veïns, que aquest dissabte han sortit al carrer celebrar la reforma. Tot i les millores evidents de guany d’espai, es mostren insatisfets amb alguns dels acabats del carrer.

Especialment els pares i mares d’infants han manifestat que consideren un perill les barres de ferro que s’han col·locat per separar les zones de jardineria de la vorera. Asseguren que els nens i les persones més grans són especialment vulnerables de cara a fer-s’hi mal. “La zona de jardineria ha quedat molt maca, però jo ja he vist algun trau de nens que hi juguen a prop”, ha dit una veïna de Sant Andreu.

Per altra banda, en termes estètics, alguns veïns lamenten l’elecció del material que s’ha usat per al nou paviment del carrer: “fa sensació de brut. Ni tan sols s’han acabat les obres i ja sembla gastat” es queixa un veí.

Ara bé, la majoria destaquen que les condicions per passejar en aquest carrer han millorat notablement. “El meu fill, el meu marit i jo, podem passejar-hi molt a gust. És veritat que passen encara cotxes, perquè és normal, però s’ha millorat molt la qualitat en aquest tram del barri”, explica una veïna del barri.

De fet, en la renovació del carrer s’ha prioritzat l’espai de passejada per als vianants. En aquesta línia, s’hi ha construït una franja central de 3,5 metres d’amplada que dona lloc a una plataforma única amb l’objectiu de millorar-ne l’accessibilitat. Alhora, s’han reduït les velocitats de circulació de vehicle de motor i bicicletes i també s’ha canviat el sentit de circulació d’alguns dels carrers adjacents a Gran de Sant Andreu. Les obres van dividir-se en dos trams diferenciats: el primer des de la rambla Fabra i Puig fins al carrer de Sant Adrià i el segon, des d’aquest punt fins al carrer Joan Torra.

Més verd per combatre la contaminació

A banda d’una millora de la qualitat del carrer per als vianants, des de l’Ajuntament han remarcat que les obres del carrer Gran de Sant Andreu partien d’una necessitat de millorar les zones verdes del districte. Entre les reformes, destaquen un seguit de sorrals amb vegetació situats arran de terra a ambdós laterals de la franja de paviment central. Laia Ortiz, regidora del districte de Sant Andreu i tinent d’alcaldia de Drets Socials, afirma que “la ciutat de Barcelona necessita guanyar verd per combatre la contaminació” i afegeix que “el carrer de Gran de Sant Andreu és una via més accessible, més amable i també més verda”.

A més de la regidora del districte, a la festa de Gran de Sant Andreu hi ha assistit l’alcaldessa. Ada Colau ha visitat Sant Andreu amb motiu de la finalització de la primera fase de les obres. Tot i això, la inauguració de la totalitat del tram renovat està previst de cara al proper maig, quan sí que podrà celebrar-se la pacificació de Gran de Sant Andreu des del carrer de l’Onze de Setembre fins al carrer Joan Torras.