La incògnita s’ha desvelat. El president Pedro Sánchez ha posat data a la convocatòria anticipada d’eleccions: finalment seran el 28 d’abril. Sánchez ho ha anunciat després d’un consell de ministres extraordinari aquest divendres i arriba dos dies després que el Congrés dels Diputats tombés els pressupostos de l’executiu. Des de llavors pràcticament tots els partits donaven per feta la convocatòria d’eleccions i ja s’especulava amb quina data triaria el president.

Sánchez ha defensat la feina feta durant els vuit mesos que ha estat al capdavant del govern i ha recordat que durant aquest temps s’han aprovat 13 lleis i 25 decrets. El president del Govern ha atribuït principalment la decisió de convocar eleccions al bloqueig dels “pressupostos més socials” dels darrers anys, per part del PP i Ciutadans i dels partits independentistes. “Entre no fer res” i seguir governant amb el pressupost prorrogat de Rajoy, i “donar la paraula als espanyols”, ha dit que tria la segona opció.

Sobre el conflicte amb Catalunya, ha dit que el seu executiu sempre ha apostat per “teixir aliances” i no per “crispar”. Sánchez ha dit que mai no renunciarà al diàleg, però sempre dins del marc de la Carta Magna. “Dins de la Constitució, tot; fora, res”, ha sentenciat. Pedro Sánchez també ha criticat la manca de “lleialtat” de la dreta espanyola, a diferència de la que va oferir el PSOE al govern de Rajoy durant l’aplicació de l’article 155.

La campanya electoral, en plena Setmana Santa

El president espanyol ja ha comunicat la data de les eleccions al rei Felip VI.  El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) publicarà el decret de dissolució de les Corts 54 dies abans de la cita electoral, és a dir, com a màxim el 5 de març. Això vol dir que la campanya electoral començarà el 12 d’abril i acabarà el 26 d’abril, en plena Setmana Santa. El dia 27 d’abril serà la jornada de reflexió i l’endemà, el 28, es faran els comicis. Les eleccions generals seran un mes abans que les eleccions municipals, el 26 de maig.

El ball de dates

Fa dies que l’ombra dels comicis s’anava engrandint i des d’aleshores el ball de dates ha estat constant. Es va parlar del 14 d’abril, del 28 d’abril però també del 26 de maig, de manera que s’hauria convertit amb un superdiumenge per la coincidència amb les eleccions municipals, europees i en algunes comunitats, també n’hi ha de previstes en alguns parlaments autonòmics. Finalment, en les últimes hores també s’ha especulat que pogués ser l’11 d’abril, dia laborable.

Vuit mesos de la moció de censura

D’aquesta manera, Pedro Sánchez tanca l’etapa que va engegar fa poc més de vuit mesos, quan va arribar a La Moncloa mitjançant una moció de censura a l’expresident Mariano Rajoy. Un mecanisme que va engegar arran de la sentència del cas Gürtel i en què el PP va ser condemnat. Sánchez espera ara revalidar el càrrec i mantenir-se com l’inquilí de la Moncloa.