El Jutjat d’Instrucció número 21 de Barcelona ha decidit arxivar la causa contra l’alcaldessa, Ada Colau, i altres membres del govern municipal per suposades irregularitats en l’atorgament de subvencions a entitats socials, com la PAH, l’Observatori DESC o l’Aliança contra la Pobresa Energètica. Després de practicar la instrucció, el magistrat en tanca la carpeta. Això sí, la sentència no és ferma i encara s’hi pot presentar un recurs d’apel·lació.

Com que no constitueixen els fets cap infracció penal, acordo l’arxivament de les presents acusacions
Jutge instructor de la causa contra Ada Colau

Què diu el jutge sobre la querella?

A continuació us oferim els fragments més destacats de la resolució del Jutjat d’Instrucció número 21 de Barcelona per justificar l’arxivament de la causa contra Colau.

El jutge diu que no s’aprecia que la conducta de Colau s’assimili a cap delicte
La declaració de l’alcaldessa no va desprendre cap conducta irregular
La interventora de l’Ajuntament (un càrrec funcionarial, no polític) no hi va veure cap il·lícit penal
El jutge recorda que el Ple de l’Ajuntament hi va donar el vistiplau

Colau: “Contenta perquè es fa justícia”

En conèixer l’arxivament, l’alcaldessa, Ada Colau, ha comparegut a l’Ajuntament de Barcelona per valorar l’anunci. “Comparec contenta perquè es fa justícia, no només amb mi, sinó amb el bon nom de l’Ajuntament”, ha dit acompanyada del regidor Marc Serra (regidor de Drets de Ciutadania) i el seu advocat. En paral·lel, Colau també ha lamentat que s’hagi fet “un mal ús de la justícia per fer soroll i atacar l’Ajuntament i a mi”.

La decisió judicial va en línia de la petició que havia fet la defensa de Colau, que va demanar que s’arxivés la causa. En un escrit dirigit al jutjat, va reblar que havia quedat acreditada l’absència d’irregularitats. Considerava, de fet, que “tot plegat s’ha desmuntat com un castell de cartes”.

També la fiscalia va descartar per “excessiva i innecessària” demanar més informació a l’Ajuntament de Barcelona pel mateix cas, com demanava l’entitat querellant.

La fiscalia ja havia arxivat una investigació

Ja abans, la fiscalia havia arxivat una investigació pels mateixos fets i Ada Colau ja havia advertit que “no hi ha causa”. L’alcaldessa també va recordar que el conveni objecte de denúncia es va fer durant el mandat de Xavier Trias. “Nosaltres el que fem és renovar-lo”, va afegir. Entre les entitats que van rebre les subvencions hi ha l’Observatori DESC, la PAH o l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE).

La denúncia la va presentar l’Associació per la Transparència i la Qualitat Democràtica (ATCD).