Ja se saben més detalls sobre el trasllat provisional del Mercat de l’Estrella, que està previst per a principis del 2023 als Jardins del Baix Guinardó. Serà una carpa semblant a la que es va fer del Mercat del Ninot davant del Clínic i per construir-la es necessita prescindir de 25 arbres del parc. Els treballs per adequar el nou espai duraran cinc mesos.

Quins són els arbres afectats?

Els arbres afectats per la carpa provisional del Mercat de l’Estrella són 16 pins, tres palmeres, tres plàtans i arbres d’altres espècies. Quan arribi el moment Parcs i Jardins valorarà si es poden trasplantar o s’han de talar. Ja han avançat, però, que hi ha un grup de pins que segur que es perdran perquè estan en mal estat.

A més, la carpa s’ha previst de manera que respecti un pi molt gros de la zona del xiringuito.

trasllat estrella jardins baix guinardo

La mesura ha sorprès els usuaris del parc. Molts estan en contra de com es vol executar aquest projecte, perquè es perd espai al parc i zona verda. Entre els més enutjats hi ha la gent gran, que aprofiten les ombres dels arbres i els bancs per prendre el sol i descansar, aprofitant aquest petit pulmó verd del barri. “Si treuen arbres per fer el mercat, ja no serà aquest parc, no serà el mateix”, es queixa l’Avelina Losada.

Rebuig entre veïns i propietaris de gossos

També estan enfadats els propietaris de gossos que passegen en aquest parc, ja que ha esdevingut un punt de trobada per a molts d’ells. “No conec a ningú que hi estigui d’acord. Ara no sé a on anirem per trobar-nos”, es lamenta la Marina García. Des de l’Associació de Veïns del Baix Guinardó entenen que és una mesura provisional i confien que quan les obres acabin es recuperi l’espai i es replantin arbres.

trasllat estrella jardins baix guinardo

Per contra, entre els restaurants i comerços de la zona estan expectants amb l’arribada del mercat, en especial el xiringuito del parc, perquè creuen que podria revitalitzar la zona.

Com serà el nou mercat provisional?

El projecte situa la carpa a la part nord dels jardins, a la zona propera al carrer de Taxdirt, enmig del parc. Estarà a tocar de la guingueta i tindrà com a límit el llac, que, segons ha avançat districte, d’aquí a uns mesos també es rehabilitarà.

trasllat estrella jardins baix guinardo

Segons ha explicat al consell de barri del Baix Guinardó Pere Xavier Sirvent, director de Projectes Estratègics de l’Institut de Mercats de Barcelona, el mercat provisional es construirà sobre una llosa i tindrà quatre accessos. La carpa es farà amb pell que imitarà la fusta i s’està dissenyant perquè sigui tan visible com sigui possible i que no quedi enclotat enmig de la vegetació.

Per triar la ubicació de l’equipaments, Mercats ha tingut en compte la proximitat amb el Mercat de l’Estrella per facilitar que la clientela actual pugui desplaçar-se al mercat provisional sense que suposi un gran esforç. També que a prop no hi ha cap altre equipament igual per fer-se la competència, com hauria passat a Joanic, per exemple.

Les obres duraran cinc mesos

Ara falten acabar alguns detalls del projecte definitiu, que en les darreres setmanes s’ha anat modificant amb les aportacions dels diferents implicats. Un cop aprovat, es podrà executar. Les obres duraran cinc mesos i Mercats manté la data de trasllat per principis de l’any vinent, però admet que difícilment serà al gener com s’havia avançat.