lloguers

El Ple de l’Ajuntament de Barcelona del mes de novembre ha acordat demanar a l’Estat que prorrogui els contractes de lloguer actuals mentre no es faci una llei estatal per contenir el preu dels contractes que es facin de nou. Amb la pròrroga, s’aconseguiria que els increments del preu fossin els que corresponen segons l’IPC; en canvi, amb un contracte nou els propietaris podrien augmentar el preu del lloguer sense limitació.

La proposta l’ha feta BComú al plenari i ha rebut el suport del PSC (soci dels comuns al govern municipal) i ERC. En canvi, Junts i Cs s’hi han abstingut, mentre que el PP, Valents i la regidora no adscrita hi han votat en contra. En acabar la votació al ple, l’alcaldessa, Ada Colau, i representants del PSC i ERC s’han fotografiat amb membres de la PAH i el Sindicat de Llogateres. Colau ha destacat “el caràcter urgent” de la proposta i l’ha qualificada de “mesura de mínims i d’emergència”.

L’alcaldessa també ha dit que la vicepresidenta espanyola, Yolanda Díaz (dels comuns), veu bé la proposta barcelonina i que la traslladarà al president, Pedro Sánchez (socialista). Des del PSC, Joan Ramon Riera ha recordat que el Govern espanyol “ja ha desplegat un escut social que no pot fer més que créixer” davant la situació d’emergència actual. Eva Baró, d’ERC, ha titllat de “sorprenent” que “costi tantíssim que les mesures acabin tirant endavant”, malgrat haver-hi una coalició comuns-socialistes a Barcelona i a l’Estat.

Des de la resta de grups, Neus Munté (Junts) ha lamentat que “es posin al mateix paquet” els petits propietaris i els grans tenidors, mentre que Paco Sierra (Cs) ha sentenciat que “el gran fracàs d’Ada Colau són les polítiques d’habitatge”. Per la seva banda, Óscar Ramírez (PP) ha dit que “amb aquestes mesures intenten blanquejar el fracàs de les polítiques del govern Colau” i Eva Parera (Valents) ha demanat “mesures més incentivadores i menys intervencionistes”.