La Xarxa de Biblioteques de Barcelona preveu sumar cinc biblioteques noves l’any 2030, de manera que la ciutat passarà a tenir-ne 45. Es tracta de les biblioteques de Sarrià —que ja està en obres—, la Prosperitat Ideal Plástica Flor, La Marina del Prat Vermell, i Sant Gervasi Sud. La cinquena és la ja anunciada Biblioteca Pública de l’Estat, que s’aixecarà al costat de l’Estació de França. De fet, en aquest cas, els treballs previs d’enderroc i preparació del terreny per construir l’edifici ja estan en marxa. A banda, també hi ha prevista l’ampliació i el trasllat d’altres equipaments ja en funcionament que permetran que la ciutat tingui uns 100.000 m2 dedicats a biblioteques públiques en els propers anys.

El full de ruta per als propers vuit anys

Aquest dilluns s’ha presentat el nou pla director de les Biblioteques de Barcelona, que marca el full de ruta per als propers set anys. S’estima que amb els nous equipaments, Barcelona guanyi uns 30.000 m2. Les cinc biblioteques són:

  • La Biblioteca de Sarrià: Tindrà 1.255 metres quadrats i ja està en construcció. És la primera que es podrà inaugurar, si es compleix el calendari.
  • La Biblioteca de Prosperitat Ideal Plástica Flor: Serà una dels nous equipaments més grans, amb 2.500 metres quadrats. Està previst que s’aixequi als terrenys de l’antiga fàbrica Ideal Plástica Flor de qui agafa el nom.
  • La Biblioteca de la Marina del Prat Vermell: Amb una superfície de 1.400 metres quadrats es començarà a aixecar el 2027.
  • La Biblioteca de Sant Gervasi Sud: Tindrà 1.600 metres quadrats i la construcció també està prevista entre els anys 2027 i 2031.
  • La Biblioteca Pública de l’Estat: Serà un equipament de grans dimensions, 16.000 metres quadrats, i triplicarà la superfície mitjana de la resta de biblioteques de l’estat. Finalment s’ubicarà a tocar de l’Estació de França i ja hi ha en marxa els treballs previs d’enderroc i preparació de l’obra. Es tracta d’un equipament molt esperat, una assignatura pendent des dels anys 90 que ara rep l’impuls definitiu.

Trasllats i ampliacions

El pla director també preveu que la xarxa de biblioteques creixi amb trasllats i ampliacions. Entre els més destacats, el trasllat de la Biblioteca del Vapor Vell, però hi ha fins a sis equipaments més. La llista completa de biblioteques que s’ampliaran o es traslladaran són:

Canvi de paradigma de l’equipament cultural més ben valorat

Les biblioteques són l’equipament cultural més ben valorat per la ciutadania. La xarxa actual disposa de 40 biblioteques a la ciutat, entre les quals, una de referència a cada districte i 30 més de proximitat. El catàleg hi ha un fons de més de dos milions de documents. Una altra dada és que el 54 % de la població de Barcelona, és a dir, més de 953.000 ciutadans tenen el carnet de biblioteca.

Per als propers anys, el pla director també preveu que les biblioteques facin un canvi de paradigma perquè les biblioteques siguin espais d’accés a la informació i el coneixement, l’educació i la cultura, també a l’àmbit digital i un espai de vida comunitària i de participació ciutadana.