L’oposició ha reprovat la gestió econòmica del govern d’Ada Colau en un ple extraordinari que analitzat l’estat de les finances i que havien forçat PDeCAT, ERC i el PSC. Una sessió en la que no hi ha participat el president del Grup Municpal del PP, Alberto Fernández Díaz,  per la mort d’un dels seus germans.

L’oposició reprova la gestió econòmica de Colau

El govern municipal continua negant una mala gestió dels comptes municipals. Durant el ple extraordinari, el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha acusat l’oposició de generar “falses alarmes” per raons electoralistes. Ha assegurat que, malgrat les retallades de l’Estat espanyol i també de la Generalitat envers Barcelona, el govern municipal ha prioritzat les inversions socials i ha invertit 800 M € més que el govern de Xavier Trias. El responsable d’Economia ha dit que, si es compleixen els càlculs que indiquen una reducció d’ingressos per les plusvàlues, això únicament afectaria l’1 % del pressupost municipal. Les explicacions de Pisarello, però, no han convençut gens l’oposició, que ha fet durs retrets al govern, sobretot per la manca de transparència, diuen, i l’opacitat amb què s’està gestionant la informació al voltant de l’estat dels comptes, i també per la manca de previsió del govern davant dels senyals que avisen d’una possible disminució dels ingressos. Un de les crítiques més contundents ha estat la d’Alfred Bosch d’ERC, que ha etzibat a l’alcaldessa un “vostès gestionen de pena”. O Carina Mejías, de Ciutadans, que ha dit que al fracàs polític i el frau social, ara s’hi ha d’afegir “la ruïna en la part econòmica”. Per Sònia Recasens, del PDeCAT, el govern parla “de compassar i d’ajustar” però 10 mesos abans d’acabar un mandat els ajustos en el pressupost només es poden qualificar de “retallades” per no tancar l’exercici amb dèficit. Els menys bel·ligerants han estat els regidors de la CUP Capgirem Barcelona que proposen al govern asseure’s a negociar què es pot retallar per garantir les polítiques socials. També el socialista Jaume Collboni, ha dit que si s’han equivocat en el càlcul de les plusvàlues s’expliqui i es reconegui que s’hauran de fer ajustos en l’execució del pressupost.Tots els grups excepte Barcelona en Comú han aprovat la creació d’una comissió no permanent que estudiï l’evolució dels ingressos i l’execució de la despesa municipal.

La ciutat, també per a les persones grans

El ple ordinari ha començat amb la presentació de la mesura de govern Estratègia sobre el canvi demogràfic i l’envelliment 2018-2030 per adaptar la ciutat a les necessitats de les persones grans. La mesura inclou, entre d’altres, la implantació de superilles socials, facilitats per accedir a la cultura i les noves tecnologies o camins amics per a la gent gran.

Conclou la comissió d’estudi de l’economia de la ciutat

S’han presentat les conclusions de la comissió no permanent d’estudi sobre la situació econòmica de la ciutat. S’han fet sis sessions i s’han acordat 149 mesures de suport al sector econòmic de la ciutat. Hi han comparegut 64 persones del sector per aportar informació de primera mà. L’oposició ha criticat la gestió del govern i la falta de sintonia amb les seves polítiques econòmiques.

El regidor de la CUP, Pere Casas, s’estrena al plenari

Pere Casas ha fet la seva primera intervenció en una sessió plenària. El regidor de la CUP Capgirem Barcelona ha agafat el relleu de María José Lecha, que va deixar l’acta de regidora per iniciar el procés de jubilació. Casas ha participat en el debat sobre el nou conveni dels treballadors de l’Ajuntament, que s’ha aprovat per unanimitat.

Bohigas i Fontana, Medalles d’Or

El Ple ha aprovat amb els vots a favor del tots els grups, excepte la CUP Capgirem Barcelona, atorgar la Medalla d’Or de la Ciutat a l’arquitecte Oriol Bohigas per l’empremta que ha deixat a la ciutat. Bohigas va ser regidor d’Urbanisme i de Cultura de l’Ajuntament. També s’ha aprovat atorgar la Medalla d’Or a l’historiador Josep Fontana, per ser l’historiador català viu més destacat amb una gran preocupació per la igualtat i l’aprofundiment de la democràcia. El PP, però, hi ha votat en contra perquè no està d’acord amb la ideologia independentista que es desprèn dels escrits de Fontana.

S’aproven les Medalles d’Honor de Barcelona 2018

El Consell Plenari ha aprovat la concessió de les 25 Medalles d’Honor 2018 als veïns que han proposat els consells de districte de la ciutat. Entre els guardonats hi ha Pròsper Puig, president de l’Eix Comercial Sant Andreu; la periodista Susana Griso o l’Associació Catalana dels Drets Civils. És el segon any consecutiu que es premien més dones que homes.Cs i PP han volgut expressar el vot en contra de la concessió de la Medalla d’Honor de la Ciutat a l’Associació Catalana pels Drets Civils, que agrupa els familiars dels polítics presos i dels exiliats. Aquesta entitat també rebrà aquest any la Creu de Sant Jordi, que atorga la Generalitat. El PDeCAT ha assegurat que és benevolent amb la distinció a la periodista Susana Griso, a qui ha acusat de tenir posicions bel·ligerants i de part contra el sobiranisme, i que sovint ha traspassat la línia vermella de la deontologia professional. En canvi, Ciutadans ha celebrat la medalla per a Griso, de qui ha elogiat la tasca professional.

Aprovat el Pla d’ordenació botigues de records

El Consell Plenari ha donat llum verda al pla especial d’ordenació de botigues de records que, a partir d’ara, tindran més restriccions a les zones turístiques. El document ha rebut els vots favorables de tots els partits, excepte les abstencions d’ERC i la CUP. Aquest pla acorda estendre les prohibicions de vendre “souvenirs” a les zones de la Sagrada Família i el Parc Güell, i també la creació de nous perímetres per protegir la zona del Camp Nou, de Sant Antoni i de la Casa Vicens, a Gràcia.

Aprovada la modificació de la normativa d’aparcaments

S’ha aprovat una nova normativa d’aparcament que substituirà la que hi havia vigent fins ara, de l’any 1992. El govern municipal ha explicat que d’aquesta manera s’evitarà la creació d’una oferta excessiva de places, que es prioritzarà l’aparcament en el subsol i s’eliminaran les places obligatòries en equipaments. La tinent d’alcalde Janet Sanz ha recordat que Barcelona és la ciutat europea amb més places d’aparcament per habitant. La normativa ha rebut els vots en contra de Cs el PDeCAT i el PP, que asseguren que les places d’aparcament són necessàries, sobretot pensant que cada cop hi haurà més vehicles elèctrics. També consideren que hi ha molts barris de la ciutat amb dèficit de places.

Llum verda al Pla d’usos de Sant Antoni

El Consell Plenari ha aprovat el Pla d’usos del barri de Sant Antoni que limita l’obertura de locals de restauració, de música i també de negocis com orxateries i gelateries. També es limiten altres negocis com els locutoris o el lloguer de vehicles. El regidor de l’Eixample, Gerardo Pisarello, ha destacat que és una bona decisió per als veïns i també per als comerciants per poder tenir un barri més equilibrat. La mesura vol evitar els possibles efectes negatius que pugui tenir la reobertura del Mercat de Sant Antoni en aquesta zona. Tots els grups hi han votat a favor, excepte C’s, PP i la CUP que s’han abstingut.

Aprovada una proposició d’ERC contra l’incivisme a la Barceloneta

El Consell Plenari ha aprovat per unanimitat, amb l’única abstenció de la CUP, una proposició d’ERC per impulsar mesures per minimitzar l’incivisme a Ciutat Vella i, especialment, a la Barceloneta. Entre aquestes mesures hi hauria la creació “d’un bon sistema d’inspeccions”, ha dit Alfred Bosch, per “resoldre del desgavell de milers de pisos que no es dediquen a l’habitatge”. També d’altres encaminades als narcopisos, a limitar la proliferació dels coffee shops, i de vehicles com patinets i segways que ocupen la via pública. La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha destacat la feina que s’està fent al barri de la Barceloneta des de fa temps. Pin ha explicat que actualment hi hi 840 expedients d’apartaments turístics en seguiment, i que aquest 2018 ja s’han precintat 15 pisos. També ha afegit que ja està en marxa el pla de veïnatge, en què l’Ajuntament inverteix 1,4 milions d’euros.

ERC reclama al govern que activi la comissió del Fòrum

En l’apartat de precs i preguntes, la regidora d’ERC Trini Capdevila ha demanat que es creï immediatament la comissió del Fòrum per analitzar els aspectes mediambientals i sobre les emissions de les indústries d’aquesta zona. Capdevila critica que han passat els 30 dies fixats i no s’ha activat la comissió ni tampoc s’ha parlat amb els veïns, alguns dels quals han assistit a la sessió plenària amb pancartes. “Posin fil a l’agulla i posin-se a treballar que els veïns estan molt i molt amoïnats”, ha reclamat la regidora republicana.

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha respost que la creació de la comissió es tractarà la setmana vinent en la reunió del consorci del Besòs. Recorda que s’han incorporat persones vinculades a la plataforma d’entitats veïnals Aire Net en l’elaboració dels estudis que lidera l’Agència de Salut Pública de Barcelona: “No pateixi, estem treballant en la bona direcció i si ens ajuda continuarem treballar per poder respondre aquestes peticions”, ha reblat Sanz.

Colau accepta la demanda del PP de multar els organitzadors de l’ocupació de la Model

L’alcaldessa Ada Colau ha assenyalat que és “una ferma defensora del dret a la protesta” i ha recordat que “l’ocupació de la Model va tenir un caràcter temporal i pacífic”. Tot i això, tenint en compte que s’han detectat indicis de danys puntuals, ha deixat clar que s’actuarà per “exigir el rescabalament”, com es fa en els altres casos.

El regidor del PP, Xavier Mulleras, ha respost que “ser incívic surt gratis, a la Barcelona de Colau” i ha criticat la doble vara de mesurar del govern municipal en què, “si els ocupes independentistes dels CDR volen ocupar la Model, s’hi posa una catifa vermella, però si un grup de barcelonins vol veure selecció en pantalla gegant, tot són traves”.

Colau ha respost que el problema del PP és que “no suporta la democràcia, ni la llibertat d’expressió”.

Colau a Mejías: “Vostè crea alarma social i turismofòbia allà on no existia”

L’alcaldessa, Ada Colau, ha rebutjat l’acció de protesta que va fer el col·lectiu Arran al bus turístic per denunciar la massificació, tal com li ha demanat Ciutadans, però ha criticat durament l’enfocament que ha fet la presidenta del Grup Municipal de Ciutadans, Carina Mejías, que no ho considera una manifestació de protesta sinó “actes arriscats”.

Colau li ha demanat per què no li pregunta sobre l’agressió al fotoperiodista Jordi Borràs, a qui “li han trencat la cara […] al crit de viva Franco” i ha criticat que Mejías acaba “creant alarma social i turismofòbia allà on no existia.”

El PP i el govern discrepen sobre refugiats

La situació dels refugiats ha enfrontat el PP amb el govern municipal. Alberto Villagrasa ha demanat al consistori quants refugiats pot acollir la ciutat i quin és el catàleg de serveis que se’ls ofereixen. Ha afirmat que “hem de ser solidaris però conscients de la capacitat d’acollida que té Barcelona i dels recursos que tenim”. Quan fa una setmana que una seixantena de migrants van arribar a la ciutat a bord de l’Open Arms, Villagrasa ha advertit que el que ha qualificat de “cops d’efecte” i de “titulars publicitaris”, “l’únic que pot provocar és l’efecte crida o que les màfies s’aprofitin encara més d’aquesta situació”.

Per la seva banda, l’alcaldessa, Ada Colau ha respost que salvar vides “no és una opció si som demòcrates i som europeus”. Colau ha retret al PP que “desgraciadament, el govern del seu partit no ha fet el que calia” i ha dit que és per aquest motiu que els ajuntaments han hagut d’intervenir i que calen organitzacions com Open Arms. En al·lusió als governs català i espanyol, Colau ha afirmat que “podem acollir perfectament si ens corresponsabilitzem tots d’aquesta acollida”.

El Ple ha tancat amb la lectura de les declaracions institucionals. La primera ha fet referència a l’atemptat del 17-A, un text amb què el plenari ha volgut demostrar el suport i l’escalf de Barcelona als familiars de les víctimes. En la segona declaració, el Ple ha demanat la protecció a la vida i a la llibertat d’expressió del poble de Nicaragua.

Colau ha finalitzat la sessió plenària amb un “bones vacances i bon estiu”.