ple Ajuntament pisarello Colau

L’últim ple del curs polític augura un debat econòmic intens, aquest divendres, a l’Ajuntament. El govern d’Ada Colau haurà de donar explicacions sobre l’estat de les finances municipals en una primera sessió extraordinària, a les 9 h. El PDeCAT, ERC i el PSC han forçat aquest debat després que l’executiu hagi admès preocupació per la caiguda d’ingressos. L’oposició alerta que Colau haurà de fer retallades, mentre que el govern municipal nega aquest escenari i prefereix parlar de reprogramació d’inversions.

En el ple extraordinari es debatrà una proposició que lamenta la “manca de previsió i transparència” de l’equip d’Ada Colau i l’insta a informar de les inversions i partides de despesa corrent que “s’hauran de retallar”. A més, es planteja la creació d’una comissió d’estudi per fer un seguiment de les inversions i es reclama a l’executiu que assumeixi responsabilitats polítiques si hi acaba havent retallades.

L’altre ple extraordinari que havia demanat el PP, amb el suport de Cs i el PSC, no ha prosperat. Els populars, però, han fet una esmena a la proposició que es votarà per incloure les seves peticions. En el debat sobre les finances municipals es votaran també les proposicions que el PSC i Cs han presentat en el ple ordinari i que plantegen la reprovació del govern per la gestió econòmica.

La nova contracta de neteja, a debat

En el ple ordinari, el govern municipal portarà a votació la nova contracta de neteja (2019-2027) després de retirar-la a l’abril per falta de suports. És el contracte de més volum econòmic (307 M € anuals) i de més anys que té l’Ajuntament. Es vol augmentar la recollida selectiva i passar del 36 % actual a un 60 %. També es preveu instal·lar dispositius tecnològics als contenidors per saber si estan plens i, en un futur, bonificar les famílies que reciclin millor.

L’executiu buscarà també l’aval del Ple per aprovar taxes noves. Se’n vol crear una per als autocars que aparquen a la Font Màgica de Montjuïc, una altra per als serveis de bicis i motos compartides que ocupen l’espai públic, així com una taxa per a les grans empreses de transport d’energia.

També es portarà a votació definitiva una modificació de les normes urbanístiques sobre aparcaments. La mesura fixa una plaça d’aparcament per cada quatre pisos en les noves promocions públiques, mentre que fins ara hi havia el mínim d’una plaça per pis. La proposta va passar per comissió el maig de l’any passat amb l’únic suport de la CUP i dubtes de la resta de grups.

Medalles d’Honor de la Ciutat

L’últim Ple del curs portarà a votació la Medalla d’Or de la Ciutat per a Oriol Bohigas i per a Josep Fontana. També es donaran a conèixer les Medalles d’Honor de Barcelona 2018. El plenari donarà llum verda al pla especial d’ordenació de botigues de records i al Pla d’usos del barri de Sant Antoni. A més, es presentaran les conclusions de la comissió sobre la situació econòmica que es va tancar la setmana passada.

En la part d’impuls i control, el PP i la CUP portaran a debat proposicions sobre el turisme, tot i que en sentit contrari. El PDeCAT demanarà un pla específic per a motos i ciclomotors, mentre que ERC vol centrar el debat en l’incivisme a la Barceloneta i reclamarà accions per minimitzar-lo. En el torn de precs i preguntes al govern, el PSC interpel·larà l’alcaldessa sobre les finances municipals.