L’alcaldessa, Ada Colau, i els sindicats CCOO, UGT i SAPOL han signat el nou conveni col·lectiu per a uns 8.000 treballadors municipals per al període 2017-2020, que el ple ratificarà aquest divendres. L’acord què s’ha arribat després d’intenses negociacions preveu un augment salarial de tres punts cada any fins al 2020 per recuperar el poder adquisitiu congelat durant els anys de la crisi. A més, inclou mesures per garantir la flexibilitat i la conciliació familiar.

Per exemple, s’amplia el permís de paternitat de cinc a sis setmanes, i s’amplia el permís de reducció de jornada per a les persones que tinguin cura d’un familiar en situació de dependència. També s’amplia el període de reducció de jornada a 35 hores entre l’1 de maig i el 30 de setembre, i del 24 de desembre al primer dia laborable després del 6 de gener (fins ara era del 24 de juny al 24 de setembre).

L’acord té un impacte econòmic de 13,4 milions d’euros (4,4 per al 2017; 4,7 per al 2018 i 4,2 per al 2019). A més, cal sumar-hi els acords entre UGT i CCOO amb l’Administració General de l’Estat, que incrementa la massa salarial de l’Ajuntament als 35,7 milions d’euros fins al 2020.

Satisfacció de totes les parts

L’alcaldessa ha destacat que feia 10 anys que no se s’acordava un conveni i ha assegurat que amb l’acord s’ha fet “el màxim esforç dins dels límits pressupostaris i legals” que té l’Ajuntament. Des de Comissions Obreres, Maria Rosa Tomàs ha afirmat que és “el millor conveni que ha tingut l’Ajuntament”, i ha dit que se senten “orgullosos i satisfets” per recuperar el poder adquisitiu i aconseguir drets laborals nous.

Eusebio Mesa, de la UGT, ha assegurat que es tracta “d’un bon acord” que reverteix “anys de retallades i pèrdua de drets dels treballadors”. Des del sindicat SAPOL, Manel Garcia ha advertit al govern municipal que seran “vigilants i puntosos” perquè es compleixi l’acord. “No penseu que pel fet de signar un conveni ja som amics”, ha avisat.