Investigadors de l’Àrea de Toxicologia de la Universitat Rovira i Virgili demanen que s’apliquin mesures immediates per rebaixar a zero les emissions de dioxines de la planta incineradora de Sant Adrià de Besòs. Segons un estudi de la universitat, la presència d’aquestes substàncies a l’aire a l’entorn de la planta és 2,3 vegades superior a l’admissible.

La petició arriba després d’un estudi de l’Agència de Salut Pública que va concloure que viure-hi a prop no augmentava la mortalitat. Fonts municipals recorden, a més, que estan preparant una investigació exhaustiva que analitzarà, amb lupa, totes les emissions.

Què són les dioxines?

Es tracta de substàncies tòxiques que l’Agència Internacional per a la Investigació del Càncer té classificades com a cancerígenes, però tenen altres efectes adversos.

Sense intenció de crear alarmisme, el catedràtic de toxicologia de la URV, Josep Lluís Domingo, assenyala també que les dioxines poden afectar la fertilitat, la gestació, augmentar l’endometriosi i incrementar el nombre d’avortaments espontanis.

1.000 tones de residus al dia

La planta de Sant Adrià de Besòs, que té l’origen a la dècada dels 70, és la incineradora més gran de Catalunya. Es cremen 360.000 tones de residus a l’any i s’hi fa un control exhaustiu de totes les emissions. Responsables de Tersa afirmen que compleixen totes les normatives europees i destaquen que la planta té implementades les millors tecnologies.

Més filtres, un repte econòmic

L’equip de Domingo fa els estudis d’emissió de la major part d’incineradores de Catalunya i l’investigador insisteix en la necessitat de la reducció. Explica que és un repte viable que tenen les autoritats i recorda que a Europa hi ha nombroses plantes de residus urbans situades al centre dels nuclis urbans. Segons Domingo, es tracta d’un problema econòmic: “Vas posant filtres, augmentes la capacitat dels filtres i segur que aconseguiràs reduir els nivells d’emissions i immissions. S’han de prendre mesures, ja”, afirma, i proposa també que es faci un estudi epidemiològic més ampli. Precisament, diverses entitats ecologistes han demanat en nombroses ocasions el tancament de la planta.