Per dur a terme l’estudi, l’Agència de Salut Pública s’ha basat en les dades de mortalitat del 1991 al 2015, fixant-se en aquelles morts derivades de malalties en què les dioxines (els contaminants que emet la incineradora) puguin tenir especial incidència (com el càncer o malalties respiratòries). Després d’analitzar aquestes dades i comparar-les amb les de la mitjana de la ciutat, l’ens ha conclòs que el fet de viure en àrees properes a la incineradora no comporta majors nivells de mortalitat que en zones més allunyades.

L’estudi ha estat validat per un grup d’experts en què hi ha membres del CSIC, ISGlobal i tècnics de medi ambient de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat. El treball contradiu els veïns i també un estudi de la Universitat Rovira i Virgili, segons el qual els nivells de dioxines cancerígenes al voltant de la incineradora de Sant Adrià de Besòs són més de dues vegades superiors al d’entorns semblants.

A més de l’elaboració de l’estudi presentat aquest dimarts, l’Agència de Salut Pública va adquirir el compromís amb els veïns d’elaborar un segon informe en un termini màxim d’un any. Aquest segon document ha de mesurar els nivells d’emissions de dioxines a la zona propera a la instal·lació. És, de fet, una de les preocupacions de la Coordinadora Veïnal Aire Net ja que, basant-se en l’estudi de la Universitat Rovira i Virgili, temen que els nivells d’aquests contaminants siguin fins a 10 vegades més elevats que a altres poblacions de Catalunya properes a incineradores.

Els veïns continuen intranquils

Tot i l’estudi de l’Agència de Salut Pública, la plataforma veïnal Aire Net, no ha quedat tranquil·la. Aquest dimarts a la tarda ambdues parts s’han reunit per donar a conèixer als veïns els detalls de l’informe. Una trobada que no ha servit per calmar els ànims dels qui viuen a prop de la incineradora. Asseguren que l’informe no és complert i tenen més esperances posades en el segon estudi, encara pendent, que mesurarà la quantitat de dioxines a l’ambient.