“Barcelona no és un ‘souvenir’ i ho tenim claríssim”, ha afirmat aquest divendres la tinent d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz. L’Ajuntament vol protegir les zones que conviuen amb més turistes no permetent l’obertura dels establiments que es dediquen a la venda de records. L’objectiu és preservar el comerç tradicional d’aquests barris i reduir l’impacte negatiu en el paisatge urbà dels espais que tenen gran interès cultural. El perímetre per ampliar la protecció als entorns de la Sagrada Família es farà més gran i impedirà que hi hagi més botigues de records a tota l’avinguda de Gaudí, i a sis illes més entre el passeig de Sant Joan, l’avinguda Diagonal, i els carrers de Nàpols i del Rosselló. En total hi haurà 16 noves illes protegides.

botigues souvenirs park güell

Més prohibicions als entorns del Parc Güell

Una altra zona on la pressió turística és molt important són als entorns del Parc Güell. En els trajectes que fan els visitants des de les parades de metro pròximes i fins al parc, no es podrà obrir cap botiga de records. Els carrers afectats seran: la travessera de Dalt, l’avinguda de Vallcarca, el passeig Mare de Déu del Coll i el carrer del Santuari. També queden prohibits nous establiments d’articles de records en l’àmbit comprès entre la travessera de Dalt i la plaça d’Alfons X el Savi; i als entorns del Recinte Modernista de Sant Pau, avinguda de Gaudí inclosa.

Casa Vicens a la Vila de Gràcia

Casa Vicens: l’Ajuntament s’anticipa

La Casa Vicens, d’Antoni Gaudí, va obrir les portes al públic el novembre passat. Està situada al carrer de les Carolines, a la Vila de Gràcia. Per evitar que en els carrers propers a la finca s’instal·lin locals de “souvenirs”, l’Ajuntament ha decidit també protegir la zona. La limitació que es crearà tindrà forma triangular i estarà delimitada pels carrer Gran de Gràcia, avinguda del Príncep d’Astúries i rambla del Prat. Aquests són els recorreguts que faria un visitant des de les parades de metro de Fontana, de Lesseps, o bé dels qui arribin des de l’estació de Gràcia dels Ferrocarrils de la Generalitat.

Sant Antoni i el Camp Nou, amb restriccions

Segons l’Ajuntament, s’ha detectat un increment de la pressió turística a l’entorn del Mercat de Sant Antoni, a punt de reobrir les portes després de la reforma. En aquesta zona de la ciutat s’ha acordat ampliar l’àrea que ja hi havia protegida. S’incorporen els carrers de Casanova, la ronda de Sant Antoni, l’avinguda del Paral·lel, el carrer de Calàbria i el de Sepúlveda, que no podran obrir tampoc cap botiga de records.

Una altra àrea que té una gran atracció de públic és el Camp Nou. Els dies que hi ha partit els carrers que condueixen fins a l’estadi s’omplen de visitants. L’Ajuntament ha decidit que aquest espai estigui igualment protegit i que no es permeti l’obertura de cap establiment de records. L’àmbit afectat serà el perímetre que engloba part de la travessera de Gràcia, just per sota del Camp Nou i fins a la sortida del metro que duu el mateix nom de la parada.

“El comerç de barri fa la Barcelona real”

Segons Janet Sanz, la intenció d’ampliar aquest pla, que es va crear l’any 2008, és “posar fre a la proliferació indiscriminada d’aquestes botigues que generen problemes amb el comerç de proximitat, que és el que fa barri i fa la Barcelona real”.

Actualment els locals que poden vendre “souvenirs” només tenen reservat un 20 % de la superfície de la botiga destinat a aquest tipus d’articles. La normativa actual també estableix que els productes de record de la ciutat no poden superar el 20 % del total de les vendes.