eleccions generals 2023 espanya

Aquí tens una guia completa sobre les eleccions generals 2023 a Espanya. El final de la legislatura del Congrés de Diputats havia d’arribar a finals d’any i els comicis estatals s’havien de celebrar aleshores, però el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, un dia després de les eleccions municipals, va anunciar que avança els comicis a l’estiu. A continuació t’expliquem tots els detalls sobre què se sap de les eleccions generals 2023 a Espanya: candidats i llistes, la data dels comicis, el calendari amb els dies clau, els motius pels quals s’han avançat i el vot per correu.

Aquesta serà una guia que ampliaren els pròxims dies amb els programes, les últimes enquestes del 23-J i tot el que has de saber!

Eleccions generals 2023: què vols saber?

Eleccions generals 2023 a Espanya: data

Les eleccions generals del 2023 a Espanya es faran el 23 de juliol. Els últims comicis estatals es van celebrar el 10 de novembre del 2019 i, amb la llei electoral a la mà, l’article 42 estipula que, si el president del Govern espanyol no dissol les Corts anticipadament, es faria de manera automàtica 25 dies abans que expiri el mandat, és a dir, el 16 d’octubre. Ara bé, el president Pedro Sánchez va anunciar el 29 de maig passat que avança les eleccions generals 2023 al 23 de juliol, després dels resultats del 28-M.

La convocatòria va aparèixer publicada al BOE dimarts, 30 de maig.

Eleccions del 23 de juliol: calendari complet

Et resumim les dates clau del calendari de les eleccions generals del 23 de juliol:

  • 30 maig: dissolució de les Corts Generals i publicació al BOE de la convocatòria d’eleccions
  • 30 maig: s’inicia el termini per demanar el vot per correu
  • 9 juny: data límit per anunciar coalicions
  • 21 juny: publicació de les llistes electorals al BOE
  • del 24 al 28 de juny: sorteig de les meses electorals
  • 7 juliol: inici de la campanya electoral
  • 13 juliol: acaba el termini per demanar el vot per correu
  • 20 juliol: data límit per enviar el vot per correu
  • 21 juliol: s’acaba la campanya electoral
  • 22 juliol: jornada de reflexió
  • 23 juliol: eleccions generals

Candidats de les eleccions generals 2023

Quins són els candidats de les eleccions generals 2023 a Espanya? Et detallem els candidats per Barcelona pel 23-J:

Llistes de les eleccions generals 2023

Aquí pots trobar totes les llistes de les eleccions generals 2023 per Barcelona. Són les candidatures dels partits amb representació actual al Congrés dels Diputats:

Vot per correu de les eleccions a Espanya

Et fem un resum de les dates del vot per correu per les eleccions generals. Has de tenir en compte que és obligatori el DNI per demanar i emetre el vot:

  • 30 de maig: ja es pot sol·licitar
  • 13 de juliol: termini per demanar-lo
  • 20 de juliol: últim dia per emetre el vot per correu

Per què s’han avançat les eleccions generals 2023?

Sánchez ha fet l’anunci d’avançar els comicis a Espanya després que el PP hagi superat el PSOE en vots en aquestes elecions municipals i autonòmiques. Els comicis locals, els populars han obtingut 760.000 vots més que els socialistes, mentre que en la majoria de comunitats autònomes acabarà governant el PP en solitari o amb el suport de Vox.

Segons Sánchez, els resultats del 28-M exigeixen “una clarificació sobre la voluntat dels espanyols, les polítiques del Govern espanyol i les forces polítiques que han de liderar aquesta fase”.

Qui va guanyar a Barcelona el 2019?

ERC va ser el partit guanyadors a les eleccions generals a Barcelona. El PSC va quedar en segon lloc, amb els comuns i Junts per Catalunya mantenint posicions. El PP va aconseguir passar per davant de la CUP, Cs i Vox.