vot per correu eleccions generals 2023

Vols saber quan i com és el vot per correu a les eleccions generals 2023? Amb la publicació de la convocatòria del Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), va activar-se el compte enrere per als comicis del 23 de juliol. Quan es pot sol·licitar el vot per correu i fins a quin dia pots emetre’l? Què diu la llei al respecte? A continuació t’oferim una guia sobre el vot per correu de les eleccions generals 2023.

Vot per correu a les eleccions generals 2023

El vot per correu per a les eleccions generals del 23 de juliol es podia sol·licitar des de fa setmanes. Seran unes eleccions atípiques: d’una banda, perquè són anticipades i, de l’altra, perquè són les primeres que se celebren en plenes vacances d’estiu.

Per això, el vot per correu pot ser una opció per a molts ciutadans que no estaran al seu municipi en la jornada electoral. Per a les eleccions municipals del 2023, 984.000 ciutadans de l’estat van enviar el seu vot per correu.

Fins quan es pot sol·licitar el vot per correu?

El termini per demanar el vot per correu va finalitzar, segons la llei electoral, el 13 de juliol, 10 dies abans de la jornada dels comicis. La sol·licitud podia fer-se presencialment, amb el document nacional d’identitat (DNI). Més tard, els ciutadans tenen cert marge per emetre el vot per via certificada: serà, com a molt tard, el 21 de juliol a les 14 h, també amb el DNI.

L’imprès de sol·licitud del vot per correu podia descarregar-se al web del Ministeri de l’Interior i també pot presentar-se per via telemàtica a la pàgina de Correus o, presencialment, en una de les seves oficines. Després, el votant ha hagut de rebre a casa un sobre amb les paperetes de cada formació política que concorrerà als comicis, així com el certificat d’inscripció en el cens i un altre sobre la direcció de la mesa on li correspon votar.

A partir d’aquí, el tràmit és senzill: cal introduir la papereta dins del sobre, tancar-lo i ficar-lo en un altre sobre que anirà dirigit a la mesa electoral, on a més inclourà el certificat d’inscripció en el cens. Si una persona opta pel vot per correu, ja no podrà votar presencialment el dia de la jornada electoral, el 23 de juliol.

El vot estranger en les eleccions generals el 23 de juliol

A diferència de les municipals, a les generals sí que hi ha vot estranger, per a aquells ciutadans de nacionalitat espanyola que viuen a l’estranger. En aquest cas, l’Oficina del Cens Electoral els remet d’ofici tota la documentació i el resident a l’estranger haurà d’enviar una carta amb la papereta corresponent a la Junta Electoral Provincial, on també inclourà els certificats d’inscripció del cens i una fotocòpia del DNI o el passaport.

També hi ha l’opció d’emetre el vot presencialment si resideixes a l’estranger: les ambaixades, consolats o centres habilitats disposaran d’urnes fins al 20 de juliol.

Què vols saber de les eleccions generals 2023?