Foto: Job Vermeulen

(ACN) El Parlament de Catalunya torna a tenir presidenta de la cambra. L’exalcaldessa de Vic i diputada de Junts Anna Erra ocupa des d’aquest divendres el càrrec que havia quedat vacant des de la suspensió de Laura Borràs. ERC i Junts han avalat amb els seus vots el nom d’Erra, que ha pogut ser proclamada presidenta en segona votació amb majoria simple també pel vot en blanc de CUP, Cs i Vox. El PSC ha mantingut, com en la primera votació, la seva aposta per Assumpta Escarp, però en aquesta ocasió només ha rebut el suport dels seus diputats, dels d’En Comú Podem i dels del PPC.

Un cop proclamat el resultat de la segona votació i assolida la majoria simple, Erra ha estat aplaudida pels diputats de Junts i ERC i ha pujat a l’espai reservat a l’hemicicle per a la Mesa. Allà, Erra ha rebut la Medalla d’Honor del Parlament, un símbol distintiu dels membres de la Mesa que, en el cas de la presidència, és d’or. Després, la nova presidenta ha fet el seu primer discurs davant la cambra.

Promet “defensar la sobirania de la cambra”

Durant el primer discurs Erra s’ha compromès a defensar la sobirania de la cambra “per damunt de tot” i a protegir-la “davant qualsevol ingerència externa”. Ha assegurat que exercirà una “presidència plena i amb totes les atribucions, amb rigor i transparència”. “Trobaran sempre en mi una porta oberta i mà estesa”, ha assegurat. Així mateix, s’ha compromès a mantenir alguns “camins” oberts amb la presidència de Laura Borràs, com la “defensa dels drets polítics dels diputats”, la “modernització i transparència” de la institució i el combat contra les actituds “antidemocràtiques”.