josep gonzalez cambray conseller
Foto: Bernat Vilaró / Marta Sierra (ACN)

Després de mesos de polèmiques i tibantors amb els sindicats, Josep Gonzàlez-Cambray deixa de ser conseller d’Educació. El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha anunciat canvis al govern català, entre els quals hi ha la marxa de Cambray, que serà rellevat per Anna Simó. La modificació de l’executiu arriba per la marxa de la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, com a número dos d’ERC per a les eleccions generals del 23 de juliol.

En la intervenci en què ha detallat els canvis, Aragonès ha tingut paraules d’agraïment per als consellers sortints i també per a Cambray al qual ha reconegut haver donat resposta “als reptes complexes de l’educació”. També ha mostrat “la plena confiança” en la nova consellera Anna Simó.

La polèmica ha perseguit Cambray

El relleu de Cambray arriba després de dos anys de tensió amb els sindicats educatiu, que han demanat en infinites ocasions la destitució del conseller. L’origen del conflicte va ser l’anunci de l’avançament del curs escolar, que va desfermar les ires dels sindicats que van convocar successives vagues educatives el curs passat i aquest mes de gener. El to de les crítiques no es va aturar i els representants sindicals acusen des de llavors Cambray de ser “autoritari i poc dialogant”.

Al malestar per l’inici de curs, s’hi va sumar el malestar dels docents interins per “l’abús de la temporalitat” i el concurs de mèrits, que denuncien ha estat “irregular i anòmal”.

Cambray reivindica haver pres decisions “necessàries i valentes”

A través de Twitter, Josep Gonzàlez-Cambray ha fet un fil de comiat en què assegura que ha pres decisions “necessàries i valentes” en un moment “complex”. Unes polítiques que considera són “avenços que perduraran” com el fet d’haver “racionalitzat el calendari escolar, una mesura llargament reclamada”. Cambray també treu pit per haver “assolit la xifra més alta de docents de la història al sistema educatiu de Catalunya. I el pressupost més alt que ha tingut mai Educació.”

Avançament del curs i nous currículums

En els dos intensos i turbulents anys al capdavant de la Conselleria, Cambray ha revolucionat la comunitat educativa tirant endavant l’aprovació dels nous currículums escolars. També ha posat en pràctica la reducció de 20 nens per classe a I3 i ha donat llum verda a l’escolarització gratuïta de l’últim any a les bressol (I2). També s’ha posat en marxa el Pla de Xoc contra la Segregació i s’ha arribat a un acord amb els sindicats per incorporar 3.000 nous docents al sistema.