p2 gratis catalunya 2022 2023

L’I2, antigament conegut com a P2, serà de nou gratuït a les escoles bressol de Catalunya el curs 2023-24, després de ser-ho ja l’any passat. Aquest curs, el Departament d’Educació garantirà l’I2 gratis als centres públics, però la Generalitat també subvencionarà una part a les llars d’infants privades, amb l’objectiu de reduir-ne el cost per a pares, mares i familiars dels infants. A continuació t’expliquem tot el que se sap sobre l’I2 gratuït a Catalunya i com serà la subvenció a les escoles bressol.

P2 gratuït a les escoles bressol públiques

Va ser una mesura anunciada pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, l’any passat i aquest 2023 s’ha confirmat per a aquest curs 2023-24: l’I2 serà gratuït a les escoles bressol públiques. Quan es va anunciar la mesura ara fa un any, es va defensar com un “primer pas” per aconseguir la gratuïtat total dels centres per a infants de fins a tres anys.

L’objectiu, diu el govern català, és “afavorir la conciliació familiar i beneficiar l’alumnat a les edats més primerenques“.

800 euros per a les places privades

Les famílies d’infants denuncien un dèficit de places a les escoles bressol públiques i això els fa portar la canalla, sovint, a centres privats. Per això, el Departament d’Educació també manté la subvenció de 800 euros anuals per infant de dos anys a les places privades. L’objectiu d’aquesta mesura és reduir el cost per als familiars que no poden portar els petits a un centre públic.

En les escoles bressol privades també hi ha famílies vulnerables. En aquests casos, sempre que quedi demostrada aquesta situació de vulnerabilitat a través de la renda familiar, la Generalitat aportarà 800 euros extra cada any. Per tant, aquestes unitats familiars rebran un total de 1.600 euros.

Retards de l’ajuda a les llars d’infants privades

Tot i això, al llarg del curs passat, tant les famílies com les llars van denunciar el retard en el cobrament d’aquesta quota, que el govern va justificar per l’endarreriment dels pressupostos. Les famílies van cobrar una part al passat juliol i tenen pendent rebre la part final a l’octubre.

I després de l’I2 gratis, què?

Després d’aconseguir l’I2 gratuït a Catalunya, el govern català es va comprometre el 2022 a arribar a la gratuïtat del 0-3 aquesta legislatura. Això sí, l’aleshores conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va puntualitzar que per aconseguir-ho caldrà veure quina disponibilitat pressupostària hi ha els pròxims anys.

El que, per ara, no canvia és el menjador, que seguirà a càrrec de les famílies.