Si res no canvia, el dissabte 17 de juny a la tarda hi haurà el ple d’investidura a Barcelona, en què es constituirà el nou Ajuntament. Els resultats a les urnes el 28 de maig van ser tan ajustats que damunt la taula hi ha més d’un escenari possible. La llista més votada va ser Trias per Barcelona (amb 11 regidors), seguit de PSC (10) i Barcelona en Comú (9). Encara, però, no sabem del cert qui serà el nou alcalde.

Tot seguit desgranem tot el que pot passar en aquests pròxims set dies.

Xavier Trias, alcalde? O Jaume Collboni?

Tant Xavier Trias (Trias per Barcelona) com Jaume Collboni (PSC) s’han postulat per ser el nou alcalde de Barcelona. Amb 11 regidors, Trias pot aconseguir-ho com a cap de la llista més votada si no hi ha una majoria alternativa. Ara bé, Collboni la vol articular i, amb el suport dels comuns d’Ada Colau, reivindica una majoria progressista de 24 regidors que també inclou els republicans d’Ernest Maragall. Esquerra Republicana, però, ha rebutjat fins ara aquest tripartit.

Maragall, més a prop de Trias

Ernest Maragall sembla que es decanta per una aproximació a Trias que ell mateix reconeix i elogia. “La relació és bona”, segons Trias, amb Maragall i tot l’equip d’ERC. De fet, assegura que els republicans li han expressat que tenen la voluntat d’entrar al govern amb ell. No obstant això, Trias també ha intentat sense èxit un pacte a tres amb el PSC.

Quines altres opcions té Collboni?

Sense ERC, Jaume Collboni encara té opcions d’arribar a la majoria si rep el suport del PP, però Daniel Sirera posa com a condició per fer-ho que l’alcaldessa en funcions, Ada Colau (i els comuns), no siguin al govern.

Els comuns, per la seva banda, no volen sentir a parlar de cap acord amb el PP. I en tot aquest ball de pactes encara hi ha de dir la seva Vox, un partit que guarda silenci i que, amb dos regidors, també pot ser decisiu, malgrat que cap partit no hi vol parlar.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?