consulta junts

Ja es coneixen els primers resultats de la consulta de Junts sobre la seva presència al govern de la Generalitat. Els afiliats de Junts per Catalunya han votat a favor que el partit marxi de l’executiu. La ruptura ha aconseguit el 55,73 % suports, mentre que els partidaris de seguir en el govern català han estat el 42,39 %. Pel que fa als vots en blanc, representen l’1,88 %. En total, la participació en la consulta ha estat del 79,18 %. L’executiva del partit es reunirà a partir de les 17:30 hores per analitzar el resultat de la votació interna.

Els resultats s’han conegut pocs minuts després de tancar-se les vocacions, aquest divendres a les cinc de la tarda. Es tracta, però, d’un resultat provisional perquè ara s’obre un període de 24 hores per presentar al·legacions i impugnacions. Passat aquest temps, es proclamarà el resultat com a definitiu.

La consulta sobre el futur de Junts s’ha fet aquest dijous i divendres. Els 6.465 afiliats del partit podien triar entre mantenir-se a l’executiu, marxar a l’oposició o deixar el vot en blanc. Des del mateix moment en què es va anunciar la consulta s’ha fet evident la divisió interna del partit, entre els partidaris de mantenir la coalició de govern amb ERC i els que volen trencar-la.

L’opció de la presidenta Borràs i Puigdemont

L’opció que ha guanyat la consulta és la que ha defensat la presidenta del partit, Laura Borràs, el vicepresident i portaveu de Junts, Josep Rius, els també vicepresidents Francesc Dalmases i Aurora Madaula, i altres membres destacats com l’expresident Carles Puigdemont o l’exconseller Toni Comín, entre d’altres.

A l’altre costat, en canvi, defensant quedar-se al govern, hi havia tots els consellers del govern de Junts, excepte Gemma Geis. L’únic membre de l’executiu que no s’hi havia pronunciat és el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que no té carnet del partit. A més, també havien apostat per quedar-se al govern l’expresident Artur Mas, l’exsecretari general del partit Jordi Sànchez, l’exconseller Joaquim Forn i els regidors del partit a l’Ajuntament de Barcelona. Xavier Trias també havia considerat que trencar la coalició seria “absolutament sorprenent i equivocat”.

La destitució de Puigneró, el detonant de la crisi al govern

Des de principis de setembre, quan una auditoria interna va valorar negativament els avenços en la carpeta independentista per part del govern, Junts va augmentar la pressió a ERC per rebre garanties sobre el compliment de les seves exigències.

Amb la petició d’una qüestió de confiança al president Pere Aragonès i la destitució de Puigneró, es va acabar d’accelerar l’aposta de Junts per la consulta, que es va convocar un cop Turull va donar per infructuoses les converses amb Aragonès.