El recompte final dels resultats de les eleccions municipals a la Ciutat de la Justícia està en marxa. La Junta Electoral de zona de Barcelona supervisa el procés i el president, Joan Marsal, ha assegurat que la revisió acabarà aquest divendres: “És el més lògic”, ha dit. “No sé si serà a les set, les vuit, les nou o quarts de 12, però hem d’acabar avui“, ha insistit. També ha admès que “hi ha cert nerviosisme” al PSC i Barcelona en Comú. Només 141 vots separen els resultats de Jaume Collboni —que va quedar segon— i Ada Colau.

Malgrat l’expectació, fonts de la Junta Electoral han avançat que la previsió és que no hi hagi canvi de posicions entre comuns i socialistes perquè es tracta sobretot d’errors de mesa i no de vots nuls. També precisen que la revisió dels resultats podria finalitzar cap a les 18 hores.

Comuns i socialistes, pendents de la revisió

En total hi ha 20 meses en què la Junta Electoral està revisant les actes i els vots declarats nuls a cada col·legi. Els encarregats del procés són funcionaris i per garantir la transparència durant tot aquest procés, cada candidatura pot acreditar apoderats.

Marsal ha detallat que normalment les formacions polítiques envien un parell d’apoderats per supervisar aquestes tasques, però en aquesta ocasió PSC i BComú “han enviat més d’una persona per taula per controlar i els aniran substituint”. Una mostra que tota l’atenció està posada en els resultat final dels comicis.

Els vots vàlids es destrueixen als punts de votació

El president de la Junta Electoral de Barcelona també ha detallat el procediment i ha aclarit que la seva tasca no és comptar els vots, sinó revisar les actes i els vots nuls. Revisen que les actes de les meses quadrin amb el cens que tenen, i que s’hagin bolcat bé els resultats al registre informàtic, però en cap cas es recompta altra vegada cada vot. “Els vots vàlids es destrueixen al mateix col·legi electoral”, ha aclarit.

Quan finalitza la jornada electoral, els punts de votació tanquen i comença el recompte de paperetes. El president de cada mesa compta els vots, es fa un acta i es comuniquen les dades amb una tauleta. “Aquesta persona es pot equivocar en teclejar una xifra o bé es pot equivocar qui enuncia el nombre de vots en veu alta”, explica Marsal, i “el que mirem nosaltres és que el que s’apunta és el mateix que consta a les actes”.

A més, comproven que els vots nuls efectivament ho siguin. Un per un, obren els sobres dels vots nuls que s’han demanat revisar la nit del recompte electoral. Per exemple, si es troben un sobre amb dues paperetes d’un mateix partit. El jutge que presideix el recompte pot establir que és vàlid, i no pas nul, perquè la intenció de votar és clara malgrat l’error.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?