Les grans ciutats de l’estat (Barcelona, Madrid, València, Sevilla, Saragossa, Màlaga i Múrcia) demanen al Govern espanyol que permeti als ajuntament gastar més i poder fer dèficit per donar resposta social i econòmica a la crisi del coronavirus. L’alcaldessa, Ada Colau, i els alcaldes d’aquestes ciutats s’han reunit aquest dimarts de forma virtual per acordar peticions en matèria de finançament local.

“Les ciutats formem part de la solució i cal més necessitats de finançament”, ha dit Colau en un missatge a l’Estat. Les grans ciutats demanen poder fer ús dels superàvits “sense cap limitació” i que es flexibilitzin els criteris d’estabilitat pressupostària per poder augmentar la despesa. L’alcaldessa ha defensat que es permeti “un dèficit acotat” per atendre les necessitats socials i econòmiques.

En el cas de Barcelona, l’Ajuntament calcula que deixarà d’ingressar 200 M € pel coronavirus. Colau ha reiterat que es tracta d’un primer càlcul i ha anunciat el compromís de crear un grup de treball amb tota l’oposició per revisar els comptes municipals. “Cal esperit de màxima col·laboració perquè els recursos públics es posin al servei del que es necessita”, ha dit Colau.

Finançament del transport públic

Les grans ciutats també plantegen que l’Estat autoritzi els ajuntaments per avalar línies de crèdit per a les petites i mitjanes empreses i el comerç. Colau ha alertat, a més, d’una “caiguda d’ingressos notable” en el transport públic, “un problema compartit” en les grans ciutats, que demanen poder finançar les pèrdues amb fons de l’Estat.

“La majoria seguim confinats”

Just el dia en què s’ha aixecat el confinament total, l’alcaldessa ha remarcat que “la immensa majoria de la ciutat seguim confinats”. Ada Colau ha agraït “el comportament exemplar” de la ciutadania i ha celebrat que el Govern espanyol no permeti les obres privades en edificis on hi hagi veïns. L’alcaldessa no ha volgut polemitzar amb altres administracions i ha dit que “hi ha unanimitat en mantenir el màxim confinament possible”.