Ada Colau

L’alcaldessa, Ada Colau, ha signat un article amb les alcaldesses de París, Anne Hidalgo, i Amsterdam, Femke Halsema, i l’alcalde de Milà, Giuseppe Sala, en què ofereixen les ciutats com “les millors aliades per donar una resposta social” a la crisi del coronavirus. El missatge el fan arribar a les institucions europees i es publica aquest dimarts en mitjans com ‘El País’, ‘Corriere della Sera’ (Itàlia) o ‘De Volkskrant’ (Holanda).

En l’article, els alcaldes ofereixen col·laboració a les institucions europees per desenvolupar polítiques socials perquè “ningú no es quedi enrere socialment o econòmicament per culpa d’aquesta crisi”. Per fer-ho, demanen que les mesures que es prenguin des d’Europa posin “l’economia al servei de les persones” i s’eviti una resposta basada en l’austeritat, com en la crisi econòmica del 2008.

Per això, reclamen a les autoritats europees que estiguin “a l’altura de les circumstàncies” per donar un missatge sòlid i contundent: “Davant el discurs de l’odi i les polítiques d’austeritat, una Europa més forta, solidària, que aposta per una sortida social”. Els alcaldes celebren l’acord de l’Eurogrup per mobilitzar 500.000 M €, però reclamen que per a decisions futures es tingui en compte “la veu de les ciutats”.

Les polítiques d’austeritat van debilitar els serveis públics, endarrerir el creixement econòmic i generar desigualtat social, afirmen Colau i la resta d’alcaldes. “Avui trobem a faltar els recursos que no van arribar per les polítiques de retallades”, asseguren. Per tot plegat, demanen que les ciutats puguin accedir de forma directa als fons estructurals que ha desbloquejat la Comissió Europea per fer front a les conseqüències de la pandèmia.

Reunió amb alcaldes espanyols

Aquest dimarts al matí, Ada Colau es reunirà per videoconferència amb els alcaldes i les alcaldesses de les set ciutats més poblades d’Espanya: José Luis Martínez-Almeida (Madrid), Juan Espadas (Sevilla), Jorge Azcón (Saragossa), Susana Carrillo (alcaldessa accidental de Màlaga) i José Ballesta (Múrcia). En la trobada virtual, s’abordarà la crisi del coronavirus i les conseqüències socioeconòmiques que comporta a les grans ciutats.