L’Hospital Fira Salut ja està preparat per rebre pacients en cas que sigui necessari per la situació d’emergència del coronavirus. Les noves instal·lacions s’han habilitat al pavelló 4 del recinte firal de Gran Via. Els pacients que hi arribin seran derivats de l’Hospital Universitari de Bellvitge, que és qui gestiona aquestes instal·lacions. S’esperen pacients de covid-19 que hagin superat la fase aguda de la malaltia i que estiguin estables i amb un pronòstic favorable. En aquest espai, no s’atendrà els pacients crítics ni semicrítics, que seguiran ingressats en els hospitals de referència.

Capacitat per a 300 pacients i si cal s’ampliarà fins a 700 llits

El centre hospitalari té una capacitat per a 300 pacients, tot i que si és necessari es podrà ampliar i “arribar a atendre 700 persones de forma ràpida”, segons informa la conselleria de Salut. “És un recurs que pot permetre afrontar un possible repunt de casos de coronavirus”, asseguren des de Salut.

En cas que sigui necessari es formarà al personal contractat per treballar a l’Hospital Fira Salut en tractament de malalts de covid-19 i l’ús d’EPI. Hi haurà treballadors de diverses categories com auxiliars, zeladors, infermeres i infermers, metges i metgesses. Alhora hi ha previst un dispositiu de suport emocional.

Llits a l'Hospital de Salut habilitat a la Fira de Gran Via

Cada llit, equipat amb oxigen i polsadors d’alarma centralitzats

A l’hospital hi ha mòduls de sis llits separats entre si per preservar la intimitat, equipats amb oxigen i polsadors d’alarma centralitzats. A banda, hi ha servei d’imatge radiològica i servei d’analítiques. Els pacients tenen dutxes a la seva disposició i podran comunicar-se amb els familiars a través de videoconferències que facilitaran els sanitaris.

Per qüestions de seguretat, s’han dissenyat dos circuits diferenciats, per a professionals i pacients, aprofitant les condicions del recinte. Els professionals accediran a través d’un pàrquing gratuït i, un cop superat el control d’accessos, entraran a una zona restringida amb vestidors, dutxes, guixetes, sales de descans, cafeteria i aules de formació. Just abans d’entrar al pavelló on hi haurà els malalts, es posaran els equips de protecció individual (EPI) en els espais habilitats expressament per aquesta finalitat.

L'Hospital de Salut habilitat a la Fira de Gran Via

Segons Salut, en el muntatge de l’Hospital a la Fira hi han participat més de 300 professionals, entre els quals també una quinzena d’entitats i organitzacions com Fira de Barcelona, Metges sense Fronteres, l’Ajuntament de Barcelona amb els Bombers i la Guàrdia Urbana i també l’ajuntament de l’Hospitalet i la seva Guàrdia Urbana. La Diputació de Barcelona, els Mossos d’Esquadra, els Bombers de la Generalitat i membres de l’Exèrcit.