L’Ajuntament de Barcelona calcula que deixarà d’ingressar 200 M € en taxes i impostos per la crisi del coronavirus. Ho ha detallat l’alcaldessa, Ada Colau, en una entrevista a betevé, en què també ha explicat que durant aquesta crisi el consistori ha generat una despesa extraordinària de 10 M € “que segur que acabarà augmentant”. Per tot plegat, Colau ha admès que caldrà modificar el pressupost del 2020, que es va aprovar al gener per àmplia majoria.

“Haurem de revisar els números perquè l’escenari ha canviat després de l’emergència”, ha dit Colau, que ha allargat la mà a l’oposició per “reorganitzar els números”. Per exemple, ha dit que si no hi ha turisme, els ingressos previstos per la taxa turística (uns 40 M € anuals) no arribaran. Per això, l’alcaldessa ha dit que caldrà revisar les partides del pressupost perquè “hi ha coses que no seran prioritàries”. Colau no ha especificat quina despesa o inversió es deixarà de fer.

Relaxar l’endeutament municipal

En l’entrevista, l’alcaldessa ha reiterat que les finances municipals estan sanejades i que per reactivar l’economia, cal que el Govern espanyol flexibilitzi els límits d’endeutament dels ajuntaments, per poder gastar més. Segons Colau, diversos ajuntaments i entitats municipalistes ja han obert aquest debat per fer front comú a l’Estat. L’alcaldessa ha detallat el nou escenari als líders municipals en una reunió telemàtica, aquest dijous.

Equipaments a punt per al trasllat d’avis

L’alcaldessa també ha incidit, de nou, en el fet que Barcelona té a punt diversos equipaments per tal de poder traslladar gent gran amb símptomes de la covid-19 que hi ha a les residències. Tot i que la Generalitat ha posat en dubte que aquests espais siguin tots adients, Colau ha dit que hi ha habilitats els pavellons salut, els hotels salut, un annex de l’edifici de l’INEFC i les residències que ja s’han desallotjat i desinfectat.

Creu que dilluns no hi haurà més gent al carrer

Ada Colau també ha valorat el fet que el Govern espanyol ha decidit que a partir de dilluns, 13, els treballadors no essencials puguin tornar a treballar. Colau ha dit que “la majoria continuarà a casa” i que el govern municipal no creu que torni l’activitat a la normalitat. L’alcaldessa ha afegit que s’ha de transmetre el missatge als ciutadans no es poden relaxar i que cal mantenir el confinament.