Barcelona en Comú és un partit de nova creació. Es va estrenar a les municipals de l’any 2015 per la porta gran, les va guanyar, i Ada Colau es va convertir en alcaldessa. Les eleccions municipals 2023 seran, per tant, les terceres.

BComú és la formació hereva del moviment ciutadà del 15-M o dels “indignats”, que l’any 2011 va protagonitzar una protesta per aconseguir un canvi polític, social i econòmic.

Ada Colau n’ha estat l’única candidata a Barcelona. I el 2023 repeteix per ser reelegida alcaldessa en un tercer mandat. Les bases van avalar la candidatura, ja que el codi ètic del partit limita els càrrecs polítics a dos mandats.

Estrenar-se amb l’alcaldia

Més de 176.000 votants van confiar en BComú en la seva estrena l’any 2015. Aquests suports li van valer 11 regidors i l’alcaldia de Barcelona. A les eleccions del 2019, però, els comuns van perdre 20.000 vots i la primera posició. Van empatar a 10 regidors amb ERC però els republicans van obtenir 5.000 vots més. Tot i això, i amb els vots a favor del PSC i de Barcelona pel Canvi de Manuel Valls, Colau va tornar a ser investida alcaldessa.

Guanyem Barcelona i l’herència d’Iniciativa per Catalunya-Verds

Originàriament el partit es va crear el juny del 2014 sota la marca de Guanyem Barcelona, una iniciativa que aglutinava moviments socials i veïnals i que tenia posada la mirada en les municipals del maig del 2015. Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV-EUiA), que tenia fins aleshores grup municipal i havia format part de governs tripartits a l’Ajuntament de Barcelona, s’hi va integrar.

Va ser tres mesos abans de les eleccions que es va optar pel nom de Barcelona en Comú, una formació que sumava més forces i plataformes d’esquerres.

Els districtes més i menys afins a BComú

Ciutat Vella ha estat el districte on BComú ha obtingut més vots. Nou Barris va votar Ada Colau el 2015 però en canvi el 2019 va ser el cinquè districte en suports.

Sarrià – Sant Gervasi és indiscutiblement la zona que menys vota BComú.