En una entrevista a Catalunya Ràdio, l’exportaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) ha dit: “A mi se m’ha demanat que doni la cara pel projecte perquè sóc una persona coneguda i més o menys de consens: si això pot ser útil per tirar endavant, estic disposada a donar la cara sempre que hi hagi un projecte col·lectiu en el qual molta gent s’impliqui i es responsabilitzi”.

Guanyem Barcelona es va presentar el 26 de juny passat amb un manifest que vol aglutinar moviments socials i veïnals de la ciutat per construir una candidatura unitària a les eleccions municipals del 24 de maig de l’any vinent. Pel que fa a incloure-hi projectes polítics preexistents, es compta amb la possible participació d’ICV-EUiA, de la CUP, de Podem i del Procés Constituent. Els seus representants van assistir a la presentació de la plataforma. Però la confluència de totes aquestes possibles candidatures no està clara i s’haurà de negociar intensament durant els propers mesos.

Aquesta setmana, la Comissió Executiva d’Iniciativa per Catalunya Verds i el Consell d’Esquerra Unida i Alternativa de Barcelona han aprovat sengles documents d’adhesió a la plataforma. El líder de la coalició a l’Ajuntament de Barcelona, Ricard Gomà, ja s’hi havia pronunciat, però ara l’aposta de tots dos partits és oficial, consideren que Guanyem Barcelona representa una oportunitat per enriquir el debat des de l’esquerra, fer confluir diferents posicions, i que pot esdevenir una alternativa davant les polítiques de l’actual govern de dretes a la ciutat.

El document d’ICV, que concreta els posicionaments adoptats a l’assemblea de l’estiu passat i arran del seu procés de debat obert, diu que “cal que aquest procés de confluència parteixi del reconeixement mutu i la generositat de tots els actors. Un reconeixement fonamentat que aporten els nous actors, i basat també en el valor que aporten espais polítics com ICV-EUiA, una formació i una coalició consolidada tant socialment com electoralment“. Tota una manifestació d’intencions davant dels que, des de la CUP i altres moviments implicats en Guanyem, veuen amb recel la participació dels ecosocialistes al projecte.

EUiA també ha concretat en un document específic sobre Guanyem Barcelona els seus posicionaments estratègics dels darrers mesos, en què ja s’advocava per una confluència de forces polítiques i moviments socials en un “nou espai” de cara a les municipals de 2015 a Barcelona. En aquest documents diuen: “Estem convençuts de la necessitat de confluir si volem guanyar Barcelona, i per això podem aportar la nostra experiència com a EUiA i com a coalició ICV-EUiA, amb els nostres encerts i errors, i amb la nostra militància, present a totes les lluites d’aquesta ciutat”.