Esquerra Republicana s’ha presentat a totes les eleccions municipals posteriors a la dictadura, però no sempre ha aconseguit representació a l’Ajuntament de Barcelona. ERC ha obtingut el millor resultat fins al moment amb Ernest Maragall com a candidat a les eleccions municipals del 2019.
Han estat set els candidats a l’alcaldia, i entre ells només una dona, Pilar Rahola, l’any 1995. Joan Hortalà i Ernest Maragall han estat caps de llista dos cops i Jordi Portabella va duplicar el registre: va ser candidat quatre vegades, i regidor i president del Grup Municipal d’ERC durant 16 anys.
El millor resultat d’ERC
L’any 2019 ERC va guanyar les eleccions per menys de 5.000 vots. Va empatar en regidors amb BComú i Ada Colau va acabar convertint-se en alcaldessa gràcies als vots del PSC i de Manuel Valls. El creixement del partit, però, amb un Ernest Maragall que s’estrenava com a candidat va ser indubtable; va doblar els millors resultats que havia obtingut fins al moment i va aconseguir 10 seients.
El pitjor resultat d’ERC
Esquerra Republicana, que concorria aleshores amb Front Nacional, va obtenir a les primeres eleccions de la democràcia un ajustat 5,31 % dels vots. A la cita següent, amb Joan Hortalà repetint com a candidat, no va poder aconseguir cap regidor, ni tampoc l’any 1987 amb Albert Alay al capdavant, ni el 1991 amb Carles Bonet. Cap regidor en 12 anys. Amb Alay i amb Bonet el partit no va arribar al 3 % dels suports. Són els pitjors resultats.
Va ser Pilar Rahola, cap de llista l’any 1995, que va tornar ERC a l’Ajuntament de Barcelona amb un resultat ajustat però suficient (5,12 %). Des d’aleshores i fins al moment, els independentistes han estat presents al consistori.
ERC al govern municipal i la crisi del PI
Amb Pasqual Maragall com alcalde, ERC va formar part d’un govern tripartit amb Iniciativa per Catalunya que va durar des del 1995 fins al 2007, any en què el grup, liderat per Jordi Portabella no va voler reeditar el pacte de govern amb l’alcalde Jordi Hereu.
Poc després d’entrar a formar part del govern municipal, l’any 1996, Pilar Rahola i Àngel Colom van crear el Partit per la Independència, una escissió d’Esquerra. Aquest canvi no va afectar el pacte de govern a l’Ajuntament de Barcelona, però l’any 1999, quan PI i ERC es van presentar per separat, Pilar Rahola no va aconseguir representació a Barcelona i el partit es va dissoldre.
Gràcia, incondicional d’ERC
El districte de Gràcia ha estat on Esquerra ha tret el seu millor resultat en totes les eleccions municipals celebrades. Nou Barris i Sarrià – Sant Gervasi, en canvi, són les zones que han donat pitjors resultats a ERC.