Passades les eleccions municipals 2023 i amb un nou alcalde al capdavant de l’Ajuntament de Barcelona, repassem en aquest article els mandats de la ciutat i la durada de cadascun. Des de les primeres eleccions democràtiques de l’any 1979, Pasqual Maragall és l’alcalde de Barcelona que ha governat més anys. Però si reculem un segle, Josep Maria Porcioles és el batlle amb més temps ocupant el càrrec. L’alcalde més efímer va durar dos dies. Navega per l’interactiu per veure’n totes les dades.

Les alcaldies més longeves

Al llarg de 100 anys, un total de 27 alcaldes han desfilat per l’Ajuntament de Barcelona amb mandats més curts o més llargs. L’exalcalde franquista Josep Maria Porcioles va estar al capdavant del govern municipal durant 16 anys i dos mesos (1957-73), mentre que Pasqual Maragall ho va fer durant 14 anys i nou mesos (1982-97). El segueix Joan Clos, amb nou anys al poder (1997-2006). Ada Colau, única dona a la base de dades, ocupa la quarta posició al rànquing amb vuit anys de mandat.

Alcaldes de Barcelona en els últims 100 anys

L’alcalde més efímer de l’últim segle va ser Josep Banqué Feliu, que va estar dos dies al càrrec a l’octubre del 1923, durant la dictadura de Primo de Rivera. El dia 16 del mateix mes el va substituir el militar Fernando Álvarez de la Campa. No és l’únic militar que va ser alcalde a Barcelona. En verd al gràfic, també hi consta José Martínez Herrero, a l’octubre del 34.

Barcelona va tenir un alcalde que va morir assassinat, Joaquim Viola Sauret, tot i que ja no exercia el càrrec en el moment que va morir. L’exbatlle va patir un atemptat al gener del 1978, quan li van col·locar un artefacte al pit que va esclatar. En aquests 100 anys, només una persona ha repetit mandat en dos períodes diferents. Es tracta del polític d’ERC Carles Pi i Sunyer. Xavier Trias ho ha tornat a intentar i malgrat guanyar les eleccions, els suports de Barcelona en Comú i el PP van permetre investir Jaume Collboni com a nou alcalde de la ciutat.

Entre la dimissió de Socías Humert i la preparació de les primeres eleccions democràtiques, Manuel Font Altaba va ser alcalde en funcions durant quatre mesos. Posteriorment, va ser elegit Narcís Serra i els mandats van passar a tenir una durada de quatre anys, marcats per llei.