L’alcaldessa en funcions, Ada Colau, ha verbalitzat per primera vegada que si els comuns opten per un pacte amb ERC, Ernest Maragall seria l’alcalde i que, en canvi, si fan un acord amb el PSC, ella podria continuar d’alcaldessa. Colau ho ha dit en un vídeo a les xarxes socials en què repassa les negociacions obertes amb els dos partits i reitera l’aposta de BComú per un tripartit amb ERC i PSC.

Colau apunta que republicans i socialistes els han fet propostes d’acords bilaterals, però que els comuns prefereixen un pacte amb les tres forces per aconseguir “una majoria de govern estable per a tot el mandat”. En aquestes ofertes bilaterals, la candidata a la reelecció explica que “la diferència seria que ERC proposa Ernest Maragall com a alcalde, mentre que el PSC veuria bé que jo seguís sent alcaldessa”.

Per continuar com a alcaldessa, però, Ada Colau hauria d’acceptar els vots de Manuel Valls, que ja ha ofert “sense condicions” per obtenir la majoria absoluta en el ple d’investidura i arrabassar l’alcaldia a Maragall com a llista més votada. En el vídeo, Colau insisteix que no obrirà cap conversa amb Cs, Valls o JxC. Aquest divendres, al plenari de BComú, s’exposarà com van les negociacions i “veurem com seguim avançant”.

Crida a ERC i PSC a superar l'”intercanvi de vetos”

En el vídeo, Ada Colau lamenta que republicans i socialistes es vetin mútuament i apunta que si els dos partits parlen en altres municipis de Catalunya “perquè no ho fan a Barcelona?”. L’alcaldessa en funcions els acusa d’actuar amb “càlcul electoralista”, pensant en unes hipotètiques eleccions al Parlament, i afirma: “L’estratègia electoral no pot hipotecar el futur de Barcelona”.

Segons Colau, en les converses obertes amb ERC i PSC s’ha constatat que en polítiques concretes de ciutat “hi ha punts en comú”. Malgrat que els republicans han ofert aquest dimarts un acord de govern exclusiu a BComú, la líder dels comuns evita en el vídeo valorar la proposta i demana “superar la política de blocs”. “Calma, molta calma”, afirma Colau, que avisa que en els propers dies hi haurà “soroll i pressió”.

De vídeo en vídeo

Des que va perdre les eleccions, Ada Colau ha comparegut davant els mitjans en roda de premsa en una sola ocasió, l’endemà del 26-M, en què va exposar la preferència per un tripartit d’esquerres. Des d’aleshores, ha publicat dos vídeos a YouTube (el primer, la setmana passada, per explicar la seva posició), ha ofert dues entrevistes i ha escrit un article en un diari.