El mapa de vot de les eleccions municipals del 2019 a Barcelona té similituds amb com es distribueix l’índex de renda familiar disponible, segons les darreres dades publicades per l’Ajuntament, corresponents al 2017. A grans trets, podem veure com la candidatura de Barcelona pel Canvi – Ciutadans, liderada per Manuel Valls, ha guanyat en barris amb rendes molt altes. En canvi, és en aquestes zones on el vot independentista ha patit més davallades (barris on tradicionalment guanyava Convergència i Unió). En total, les eleccions municipals del 2019 han fet perdre tres regidors del sector independentista respecte al 2015.

En el cas dels barris de Barcelona amb rendes més baixes el guanyador ha estat el PSC, però ha estat aquí on el vot independentista ha crescut més. Per tant, si bé en el conjunt de Barcelona en vots absoluts n’hi ha més a favor de la independència (si considerem que BComú no forma part de cap dels dos grups), l’opció que puja a més barris és la contrària.

On puja i on baixa el vot independentista (2015-2019)

En les eleccions municipals del 2019, només tres barris de Barcelona han obtingut majoria independentista. En el mapa següent, podem veure l’evolució del vot independentista a tota la ciutat comparant els resultats de les eleccions municipals del 2015 amb els del 2019. El mapa mostra, amb tonalitats grises, la distribució de la renda familiar disponible a cada barri. Com més fosc és el gris, més renda “per capita”, i al revés. L’altre mapa mostra en verd els barris on ha pujat el vot independentista i en vermell on ha baixat —la degradació del color també indica el percentatge en el qual ha crescut o s’ha reduït el vot independentista.

Per calcular el vot independentista, hem sumat els resultats dels quatre partits favorables a la independència que han obtingut més de l’1 % dels vots: ERC, Junts per Catalunya, la CUP i Barcelona És Capital (que no es va presentar el 2015).

I el vot contrari a la independència? [2015-2019]

En aquest cas, el mapa de distribució de la renda familiar disponible en gris es compara amb el mapa que mostra en verd els barris de Barcelona on ha pujat el vot contrari a la independència.

Per calcular el vot no independentista, hem sumat els resultats dels quatre partits contraris a la independència que han obtingut més de l’1 % dels vots: el PSC, Barcelona pel Canvi – Ciutadans, el PP i Vox. Els resultats de la candidatura Barcelona en Comú s’han deixat al marge dels dos blocs.

Qui ha guanyat als barris amb rendes molt altes?

A Barcelona, hi ha set barris amb rendes molt altes. En les eleccions municipals del 2019, la llista encapçalada per Manuel Valls ha estat la força més votada en cinc d’aquests barris: Pedralbes, Sarrià, les Tres Torres, Sant Gervasi – la Bonanova i Sant Gervasi – Galvany. Això ha suposat un canvi de color en aquesta zona, on guanyava CiU. Només n’han estat excepció la Dreta de l’Eixample i la Vila Olímpica, on ha guanyat ERC.

Qui ha guanyat als barris amb rendes molt baixes?

A l’altre costat de la balança hi ha els 16 barris on les rendes familiars disponibles són molt baixes. En tots aquests barris, Barcelona en Comú va ser la força més votada en les eleccions del 2015. Però l’escenari després de les eleccions municipals del 2019 és ben diferent. En la majoria d’aquests barris, especialment concentrats al districte de Nou Barris, ha guanyat el PSC. Només a la Marina del Prat Vermell els comuns han repetit la victòria.