L’Ajuntament de Barcelona preveu instal·lar els primers contenidors intel·ligents abans del 2023 per fomentar el reciclatge a la ciutat. En aquest mandat es vol fer una prova pilot en diversos barris amb molta densitat de població per provar l’eficàcia d’aquests dispositius en la recollida selectiva. El Papiol és el primer municipi de l’àrea metropolitana que els està provant en dos barris.

La gran diferència amb els contenidors convencionals és que fa falta una targeta per obrir-los. Cada veí en té una i quan vol llençar la brossa s’ha d’identificar al contenidor perquè li permeti obrir la tapa. D’aquesta manera, l’Ajuntament pot saber, per exemple, quin ús fa cada veí dels contenidors de recollida selectiva i bonificar els que reciclen més en la nova taxa de residus que preveu posar en marxa a l’estiu.

Horaris per llençar la brossa

Els nous dispositius se sumaran a altres experiències per fomentar el reciclatge a la ciutat, com ara el porta a porta que es fa al nucli antic de Sarrià o les plataformes mòbils al barri del Bon Pastor. En el cas dels contenidors intel·ligents, el regidor Eloi Badia ha explicat que es buscaran barris amb “una trama més consolidada”. “L’objectiu és millorar la matèria orgànica, perquè així baixa la resta”, ha dit Badia.

Una altra de les particularitats dels contenidors intel·ligents és que l’Ajuntament podrà fixar un horari determinat per llençar la brossa. La implantació d’aquests dispositius està vinculada a la nova contracta de neteja, que entrarà en vigor com a molt aviat durant el 2021. L’Àrea Metropolitana s’ha fixat l’objectiu que el 2025 tots els municipis tinguin sistemes individualitzats per a la recollida de la fracció orgànica i la resta.

Lleuger increment del reciclatge el 2019

A tota l’àrea metropolitana, el 2019 es va batre el rècord de recollida selectiva, que està en un 38 % de tota la brossa que es recull. Barcelona es mou en un percentatge similar i se situa en el lloc 23 del rànquing dels 36 municipis de l’AMB. N’hi ha nou que superen el 50 %, objectiu que la Unió Europea fixa per al 2020. En concret, però, el 96 % de la població de l’AMB està per sota d’aquests objectius.

Passa el cursor per sobre de cada municipi, o clica-hi si ho estàs veient a través del mòbil, per saber-ne el percentatge de recollida selectiva. Els municipis pintats de color blau són els que superen el 50 % de reciclatge, és a dir, l’objectiu marcat per la UE. Els municipis de tons vermells suspenen en reciclatge.