La Biblioteca de les coses ha començat a funcionar a Ca l’Isidret. Es tracta d’una iniciativa pionera a Catalunya, que vol impulsar el consum col·laboratiu. Com el seu nom indica, és el mateix concepte de préstec de llibres, però amb una seixantena d’objectes —com una panificadora, un trepant o una cadira plegable— que es poden compartir.

“És un exemple de com allargar la vida útil dels productes”, explica Rosa Garcia, de la fundació Rezero, “de com fem un consum col·laboratiu i de com avançar cap a aquesta societat residu zero”. La biblioteca s’ha posat en marxa amb 60 objectes de diferents categories, cedits de manera voluntària. S’hi poden trobar productes relacionats amb l’oci, la neteja, la llar o el bricolatge, entre altres àmbits.

Una biblioteca d’objectes per compartir

El funcionament és semblant al d’una biblioteca. Els usuaris se’n fan socis i paguen un preu simbòlic d’entre un i cinc euros per lloguer, en funció de l’objecte i del temps de què en volen disposar. Olga Berned, una usuària, explica que “ja fa anys que penso que és estúpid tenir a casa tants objectes quan potser a l’escala podien tenir un objecte i compartir-lo”. L’espai està obert a tothom, però especialment als residents dels barris que el tenen més a prop, Provençals del Poblenou, el Besòs i el Maresme i la Verneda i la Pau. L’horari d’atenció al públic és els dimarts i dijous de cinc de la tarda a nou del vespre.

A més de reduir els residus, la biblioteca té un altre objectiu: dinamitzar la zona on està ubicat l’equipament on s’ha instal·lat la biblioteca, el Casal de Ca l’Isidret.

La Biblioteca de les coses és una iniciativa conjunta de Nusos Cooperativa i la Fundació Rezero. Després de mesos de treball amb entitats, veïns i equipaments de la zona a través d’un grup impulsor, la biblioteca s’ha posat en marxa.