L’Ajuntament de Barcelona implantarà l’any que ve una taxa per la recollida de residus que, en un futur, premiarà els domicilis que reciclin més. D’entrada, la taxa serà igual per a tota la ciutat, entre 27 i 51 € l’any per llar, i anirà inclosa dins el rebut de l’aigua, en què ara ja se’n paga també una pel tractament de residus. El preu de sortida de la taxa es marcarà segons el consum d’aigua de cada domicili.

La nova taxa té com a objectiu fomentar el reciclatge a la ciutat, que fa anys que està estancat per sota del 40 %. Els objectius de la Unió Europea fixen el 55 % de recollida selectiva per al 2025. Per als ajuntaments, surt molt més cara la recollida de rebuig (206 € per tona) que no la recollida i tractament de matèria orgànica (124 € per tona) o de paper i vidre (45 € la tona).

Qui recicli més pagarà menys

La intenció és aplicar la nova taxa a partir del maig del 2020. En un primer moment serà igual per a tota la ciutat, però l’objectiu és aconseguir una factura individualitzada per a cada domicili perquè els que més reciclin paguin menys. Fins que no s’arribi a aquest estadi, s’anirà afinant el cost de la taxa, primer per districtes i, després, per barris, segons les dades de reciclatge en cada zona.

La voluntat del govern és arribar a aquest treball en aquest mandat i que, de cara al següent (més enllà del 2023), es comenci a implantar la factura individualitzada. Això serà possible gràcies a mesures com el porta a porta o els contenidors intel·ligents. En aquest últim cas, els dispositius portaran xips per identificar l’usuari cada cop que llenci la brossa i saber si recicla més o menys.

L’arribada d’aquests contenidors va lligada amb la nova contracta de neteja, pendent d’adjudicar. L’ús de la deixalleria i dels punts verds permetrà fins a un 14 % de bonificació en la nova taxa (per a 15 usos l’any). També hi haurà reduccions per a persones amb discapacitat i en quedaran exemptes les llars en situació de vulnerabilitat.

L’opinió dels grups

La taxa es portarà a aprovació inicial en la Comissió d’Economia d’aquest dimecres i al plenari del dia 20. L’aprovació definitiva està prevista per al ple del febrer. Des de JxC, Francina Vila ha dit que estan d’acord a posar les bases per fomentar el reciclatge però volen vetllar perquè la taxa no sigui “excessivament feixuga”. Óscar Ramírez (PP) ha proposat “gestionar millor” els residus i implicar-hi la ciutadania en comptes de “fregir-la amb impostos”.