L’alcaldessa, Ada Colau, i el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, s’han conjurat per regular els preus dels lloguers, després de reunir-se a l’Ajuntament de Barcelona. En la trobada, Colau ha expressat a Sánchez la “necessitat de, com abans millor, plasmar un primer esborrany” per limitar els lloguers. L’alcaldessa ha posat Barcelona “en plena disposició” perquè “el compromís es dugui a la pràctica com abans millor”.

Per la seva banda, Pedro Sánchez ha respost que “està disposat a actuar en el mercat de l’habitatge” perquè “el lloguer no sigui una barrera inesquivable” per a molts col·lectius de la ciutat. Per això, el cap de l’executiu ha refermat “el compromís del govern en complir allò pactat”, en referència a l’acord de govern entre el PSOE i Unides Podem.

Ara bé, tot i tractar-se de la qüestió prioritària que Ada Colau volia tractar en la reunió d’aquest divendres, Ajuntament i Estat no s’han marcat cap termini concret per elaborar la regulació dels lloguers.

Ada Colau Pedro Sánchez

“Barcelona, una aliada per al diàleg”

A banda dels lloguers, Ada Colau ha celebrat el “punt d’inflexió” que Sánchez ha marcat amb les reunions a l’Ajuntament i, el dia abans, a la Generalitat. “Veníem d’una dècada perduda amb governs del PP que havien interromput les relacions normals”, ha avisat l’alcaldessa, i ha ofert la ciutat com “la principal aliada per aquesta nova etapa de diàleg”.

El líder socialista ha insistit que el document ‘Agenda de retrobada’ que va presentar al president Quim Torra “es convertirà en fets”. “Som un govern que aposta pel diàleg i els fets”, ha afirmat Sánchez, que ha proposat “passar de parlar de la cocapitalitat al colideratge”.

Recuperar les inversions en cultura i ciència

Colau i Sánchez han signat un acord per recuperar el conveni de capitalitat cultural i científica de Barcelona. L’aportació ha de servir per finançar grans equipaments culturals i científics de la ciutat, com el que va posar en marxa el govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero i que els executius del PP van anar reduint. Es vol tornar a les inversions del 2010, quan es va aportar 25,8 M €.

L’acord que han signat l’alcaldessa i el president espanyol recull el compromís de tornar a convocar la comissió interadministrativa (Estat-Generalitat-Ajuntament), que no es reuneix des del 2011. En el marc d’aquesta comissió s’hauran d’abordar qüestions com el finançament del transport públic o les inversions pendents en infraestructures (Rodalies, la Sagrera, Sants…) de les quals no se n’ha concretat res.

Les dues administracions també han rubricat que Barcelona aculli la 3a Conferència Internacional d’Educació Superior de la UNESCO, l’any 2021.

seguretat plaça sant jaume

Com ha anat la jornada a l’Ajuntament?

L’activitat al consistori ha començat a les 9.25 h, quan Pedro Sánchez ha accedit a l’Ajuntament i l’ha rebut Colau, enmig d’un fort dispositiu de seguretat que mantingut la plaça de Sant Jaume tancada i barrada.

Un cop dins, l’alcaldessa i el president han mantingut una reunió al despatx de Colau, durant aproximadament una hora. Abans de començar, Colau ha regalat a Sánchez dos llibres: ‘Barcelona’, de Manuel Vázquez Montalbán, i ‘Innovación en vivienda asequible. Barcelona 2015-2018’, editat per l’Ajuntament.

Minuts després, a la reunió entre Ada Colau i Pedro Sánchez també s’hi han sumat el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, el tinent d’alcalde de Cultura, Joan Subirats, i la ministra de Política Territorial, Carolina Darias.

Es dona la circumstància que és la primera vegada en 11 anys que un president espanyol visita l’Ajuntament; l’últim a fer-ho va ser José Luis Rodríguez Zapatero, amb Jordi Hereu com a alcalde de Barcelona.