La proposta de taxa de residus feta pel govern municipal ha superat el primer tràmit en comissió. Ho ha fet gràcies al vot favorable de l’executiu (BComú i el PSC) i l’abstenció d’ERC, JxC i la formació de Manuel Valls (BCN Canvi). Cs i el PP, en canvi, hi han votat en contra. Així, la taxa segueix endavant i serà debatuda al plenari. El regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha defensat la taxa “per canviar els hàbits”, després de recordar que la UE exigeix un 50 % de reciclatge quan Barcelona està per sota del 40 % actualment.

Malgrat les abstencions, tots els grups de l’oposició han carregat durament contra la proposta del govern. Jordi Coronas (ERC) ha avisat d’un “error de plantejament” perquè la taxa ha de millorar la recollida selectiva: “Si no, només veiem afany de recaptació”. Elsa Artadi (JxC) també ha assegurat que la taxa no ajuda a millorar el reciclatge perquè no premia els qui reciclen més: “Pensava que la idea era salvar el planeta, no les arques municipals”.

En la mateixa línia, Luz Guilarte (Cs) ha acusat el govern d'”optar pel camí fàcil: sancionar primer en comptes de posar mitjans per reciclar de forma òptima”, i ha assegurat que la tarifació per barris “pot perjudicar qui ho fa bé”, mentre que Josep Bou (PP) ha lamentat que hi ha alternatives per millorar el percentatge de reciclatge “que no siguin fregir amb impostos els ciutadans”. Menys contundent ha estat Eva Parera (BCN Canvi), que ha dit que “és un projecte poc madurat” i ha confiat que les al·legacions el milloraran.