Amb la nova contracta, l’Ajuntament vol augmentar la recollida selectiva i passar del 36 % actual a un 60 % de tota la brossa que es recull a Barcelona. En el cas de la matèria orgànica, es pretenen reduir a un 8 % els residus impropis que es colen en els contenidors marrons i que ara suposen el 22 %.  Per això, sempre que sigui possible, s’agruparan els contenidors de recollida selectiva amb els d’orgànica i se separaran dels de rebuig. També es farà més petita la boca dels contenidors marrons per evitar els impropis. El contenidor groc vol ser apte per a tots els residus plàstics i metàl·lics, no només envasos.

Amb els sensors als contenidors es vol tenir dades actualitzades sobre la recollida per evitar suposades irregularitats com les que van enfrontar l’Ajuntament amb l’empresa FCC. El plec de clàusules de la nova contracta també premia que els vehicles de recollida d’escombraries siguin elèctrics o bé que no siguin dièsel. Després de la prova pilot a Sarrià, la nova contracta recull les àrees on es pot aplicar també la recollida porta a porta, majoritàriament nuclis antics i barris amb una trama urbana més petita.

El govern descarta la municipalització del servei

Tirar endavant una nova contracta vol dir, a la pràctica, renunciar a la municipalització del servei de neteja, com han demanat alguns grups. La tinenta d’alcalde d’Ecologia, Janet Sanz, ha dit que diversos estudis tècnics desaconsellen aquesta operació. Sanz, però, ha remarcat que el control de les empreses de neteja es farà amb treballadors públics, i ha confirmat que els 4.000 treballadors del servei de neteja mantindran la feina amb la nova contracta.