El Ple ha aprovat la nova contracta de neteja de la ciutat 2019-2027. El contracte més important de la ciutat ha rebut el suport de BComú, el PDeCAT, ERC, el PSC i els dos regidors no adscrits, el no de la CUP i l’abstenció de Cs i PP. Segons la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Janet Sanz, es tracta de “la millor contracta que ha tingut mai Barcelona” perquè preveu reforçar la neteja als punts més bruts de la ciutat i també inclourà sistemes tecnològics per incentivar el reciclatge. Sanz ha dit que l’objectiu és passar del 35 % de reciclatge actual, a més d’un 60 % l’any 2030.

La tercera és la bona

La nova contracta de neteja ha arribat al ple després de dos intents anteriors del govern d’Ada Colau per aprovar-la. Per això, Daniel Mòdol (PSC) ha dit que l’acord “arriba tard” i “fins i tot pensàvem que els veïns s’haurien de recollir les escombraries”, i Alberto Fernández Díaz (PP) ha recordat que la tardança obligarà a prorrogar el contracte actual un any més: “Això encarirà el servei”.

Francina Vila, del PDeCAT (partit que va anunciar el seu sí a canvi de tenir uns contenidors més baixos), ha alertat de “l’estat de deixadesa de la ciutat i de la degradació evident”, mentre que Santiago Alonso (Cs) ha qüestionat la capacitat del govern municipal per resoldre “les queixes constants de la manca de neteja en molts barris”.

Per la seva banda, Jordi Coronas (ERC) ha posat en dubte “on queda la remunicipalització del servei de neteja” que va apuntar Colau a principis de mandat. En aquest sentit, Pere Casas (CUP) ha lamentat que a les empreses de neteja “la salut i el bon servei de la ciutat no els importa un rave”.

Què inclou la contracta de neteja 2019-2027?

La nova contracta de neteja tindrà un pressupost més elevat (2.400 M €); cada any s’hi invertiran 28 M €. Això permetrà ampliar la plantilla de neteja en 225 treballadors més. Tot i que l’adjudicació a les empreses es farà el proper 2019, els canvis a la ciutat no es començaran a notar fins al 2020.

Segons Janet Sanz, la contracta serà flexible “per adaptar-se als canvis normatius que s’introdueixin els propers anys”. Per això s’introduiran elements tecnològics als contenidors, entre altres coses, per tenir una informació més acurada de l’ús que se’n fa. Per exemple: es planteja bonificar les famílies que reciclin més.

Control directe de l’Ajuntament

Pel que fa a la neteja, Sanz ha dit que s’adaptarà a cada barri i “es reforçarà allà on sigui necessari”. També s’incrementarà la neteja a les tardes i els estius (entre maig i octubre). Un altre punt on s’actuarà és al voltant dels contenidors, un dels “focus localitzats” de brutícia a la ciutat.

A diferència de les contractes actuals, la nova extreu el sistema de control. És a dir, l’Ajuntament supervisarà de forma directa tot el sistema de recollida i de neteja gràcies a la implantació de sistemes tecnològics. L’Ajuntament va multar amb 7 M € l’empresa Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) per haver defraudat més de tres milions d’euros en la neteja a Barcelona.