Quatre mesos després que comencés el sistema de recollida selectiva mòbil al barri del Bon Pastor, la separació de residus ha passat del 30 % al 61 %. Segons informa l’Ajuntament, el que més ha crescut ha estat la recollida del vidre, que ha augmentat un 43 %. La fracció de paper i cartró ha augmentat un 35 % i la d’envasos de plàstic un 32 %. El que més destaca és la reducció dels impropis, que han passat del 18 a poc menys del 7 %. Això és perquè residus que abans anaven a la fracció orgànica ara es reciclen correctament.

Per tot plegat, els responsables municipals plantegen estendre aquest model a altres barris. El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, creu que els resultats de la prova pilot demostren que el sistema de contenidors “és caduc” i que “no es poden tenir contenidors a la ciutat oberts les 24 hores per llençar-hi qualsevol cosa”. Per tot plegat, els responsables municipals plantegen estendre aquest model a altres barris. L’objectiu és incrementar els percentatges de recollida selectiva de la ciutat i passar del 36 % actual fins al 60%, com marca la Unió Europea i el Pla de Gestió de Residus de Catalunya. De fet aquest sistema alternatiu o d’altres, com la recollida porta a porta del barri de Sarrià, es tindrà en compte en la nova contracta d’escombraries, l’any 2021.

En el cas del Bon Pastor, el que encara cal ajustar és l’horari de la recollida: de 6 de la tarda a onze de la nit, que no convenç tots els veïns. Paquita Delgado, presidenta de l’associació de veïns del barri afirma que caldrà canviar-lo sobretot de cara a l’hivern, quan les persones grans, “a partir de les sis de la tarda ja es recullen a casa”. Tot i això valora positivament el sistema de recollida, més net, diu que el tradicional.

Recollida d’escombraries amb calendari

El sistema de recollida mòbil té un calendari establert. Les fraccions orgànica i la sanitària es recullen de dilluns a dissabte. El vidre, el paper i cartró i envasos es recullen els dimarts, dimecres, divendres i dissabtes. Finalment, la fracció de rebuig es recull els dilluns i dijous. El diumenge és l’únic dia de la setmana que no hi ha recollida d’escombraries.  Un cop acabat l’horari establert, les plataformes mòbils, instal·lades a la plaça de Félix Rodríguez de la Fuente i a la plaça de Robert Gerhard es retiren i l’espai torna a quedar lliure.

Informadors per als veïns

A més de la instal·lació de les plataformes, informadors ambientals passen per les llars i comerços per donar la informació i deixar-hi el material que ajudi a millorar la separació dels residus. En aquests primers mesos 1.200 habitatges han rebut informació i s’han repartit un total de 465 paquets de bosses compostables.