L’altura dels contenidors pot fer, en alguns carrers, que els vianants no vegin que ve un cotxe o que els conductors no se n’adonin que hi ha persones a punt de creuar un pas. Per això, en el nou disseny de contenidors de Barcelona per als propers anys es buscaran models més baixos que no obstaculitzin la visió de vianants i conductors.

Aquesta és una de les reivindicacions del PDeCAT per donar suport a la nova contracta de neteja 2019-2027 que es votarà finalment al ple d’octubre després de mesos encallada. “Donem importància a la seguretat viària”, ha afirmat la candidata del PDeCAT a l’alcaldia, Neus Munté, per defensar el suport del seu partit a la nova contracta. La tinenta d’alcalde d’Ecologia, Janet Sanz, ha dit que s’ha incorporat un criteri de seguretat i que “l’alçada es tindrà en compte” per decidir el nou model de contenidors.

Trias: “Fem un acte de responsabilitat”

La nova contracta de neteja s’ha hagut de retirar dos cops del ple per falta de suports. A banda del PDeCAT, el govern d’Ada Colau compta també amb el ‘sí’ del PSC per aprovar-la. Xavier Trias (PDeCAT) ha qualificat l’acord amb el govern com “un acte de responsabilitat” i ha dit que “és bo per a l’alcaldessa i per a l’alcalde o a alcaldessa que vindrà en un futur”. Janet Sanz ha agraït l’esforç negociador dels dos partits.

Per donar suport a la nova contracta, el PDeCAT ha incorporat també que a l’hora de valorar les propostes de les empreses, es tingui més en compte l’expertesa o les novetats tecnològiques i no tant l’oferta econòmica. A més, es demanarà que els ciutadans puguin saber quan es fa la recollida de residus i la neteja viària del seu carrer per a més transparència i control del servei.

Contenidors intel·ligents

Entre altres novetats, la nova contracta preveu la instal·lació de dispositius tecnològics als contenidors per saber si estan plens i si cal canviar les rutes de recollida, i per, en un futur, poder implantar bonificacions a les famílies que facin millor la recollida selectiva. El de la neteja és el contracte de més volum econòmic (307 M € anuals) i de més anys que té l’Ajuntament.