Dotzè dia de campanya i, com ja està sent habitual en aquesta cursa per a les eleccions al Parlament de Catalunya, els pactes postelectorals han tornat a acaparar els titulars. Si bé els partits es mantenen immòbils en la política dels acords, alguns partits comencen a moure fitxa. Tant el PP com Ciutadans han coincidit a assenyalar la socialista Núria Marín (investigada per malversació) com un dels problemes a l’hora de pactar amb el PSC. ERC, malgrat no tancar la porta a acabar governant sola, no preveu que la resta de formacions sobiranistes no li donin suport per evitar un executiu de Salvador Illa. A més, aquest dimarts s’ha sumat un altre partit a la disponibilitat de liderar sol la Generalitat: Junts.

Per la seva banda, el socialista Illa no acaba d’esvair els dubtes sobre si, en una hipotètica investidura, acceptarà els vots de Vox, un partit d’ultradreta que confia a entrar amb força a la cambra catalana. El PDeCAT continua amb els atacs a Junts. Vol trencar expectatives i acabar entrant al Parlament, mentre que la CUP ha criticat l’actitud del govern d’Ada Colau després de l’esborrat del mural a favor de Pablo Hasél. Els comuns han centrat la jornada en l’habitatge, tot demanant incrementar-ne el parc públic.

Vetos a Illa si no fa fora Núria Marín

La possibilitat d’una entesa entre el PSC, Cs i el PP té des d’aquest dimarts un nou entrebanc. Si el socialista Salvador Illa apostava per un acord de govern amb els comuns, ara taronges i populars veuen un problema en l’alcaldessa de l’Hospitalet i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, investigada per malversació, prevaricació i tràfic d’influències. El partit de Carlos Carrizosa assegura que no pactarà en cap cas amb el PSC si Marín continua en els seus càrrecs públics: “Demanarem la mateixa exigència sempre. Els imputats per corrupció han de deixar el seu càrrec“, ha dit la presidenta Inés Arrimadas.

Sobre corrupció ha parlat també el PP d’Alejandro Fernández. El president del partit, Pablo Casado, s’ha apuntat a les crítiques contra Núria Marín alhora que s’ha desmarcat de nou del cas Bárcenas. En aquest sentit, ha desafiat el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez: “Si vol donar receptes d’exemplaritat, que avui mateix destitueixi Núria Marín perquè està imputada i així tenir una mica de credibilitat“, li ha etzibat el líder popular.

Casado ha sorprès en aquesta jornada quan, a RAC1, s’ha desmarcat de la gestió que l’expresident Mariano Rajoy i la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría van fer de l’1-O. Ha dit que les càrregues policials s’haurien d’haver evitat.

El PSC “no parlarà” amb Vox

És una de les grans incògnites de la campanya i per les quals s’està preguntant de forma insistent a Salvador Illa: si el PSC acceptarà o no els vots de Vox en una possible investidura. Aquest dimarts, la contesta del candidat socialista ha estat que no “parlarà” amb la formació d’ultradreta. “No tinc res a parlar amb aquesta gent. Res. I no sustentaré cap govern que descansi en res que ells puguin proporcionar“, ha insistit.

Mentrestant, la formació d’ultradreta manté les crítiques cap a socialistes i independentistes i confia a entrar amb força al Parlament de Catalunya. El líder del partit, Santiago Abascal, confia que Ignacio Garriga tregui bons resultats. Sobre els intents de boicot en els actes de campanya per part d’alguns manifestants, Abascal ha assegurat que la seva formació és “víctima de l’odi. Sobre això s’ha pronunciat oficialment el govern de la Generalitat. La portaveu Meritxell Budó ha acusat el partit d’extrema dreta de no seguir les instruccions de seguretat que els faciliten els diferents cossos policials i de posar en risc la seguretat de tothom.

ERC confia, mentre que Junts no descarta governar sol

El cap de llista d’Esquerra, Pere Aragonès, ha reforçat avui la seva tesi: que ell és l’únic candidat del bloc sobiranista capaç d’evitar un govern del socialista Illa. De fet, el candidat creu que, arribat el cas, ni Junts, ni el PDeCAT ni la CUP dubtaran a investir-lo. “Entre els partidaris del dret a decidir, l’únic candidat que ningú no veta soc jo mateix“, ha celebrat. Per això, ha dit que el “sorprendria molt” que cap independentista dubtés sobre si donar-li suport.

Les declaracions d’Aragonès arriben un dia després que obrís la porta a governar sol si les negociacions amb la resta de partits no arriben a bon port després del 14-F. A la possibilitat d’un lideratge en solitari s’hi ha sumat també Junts: “Segurament és millor un govern en solitari que un govern desunit“, ha dit la candidata Laura Borràs, que demana a tots els partits independentistes que estiguin “compromesos a avançar cap a la independència” els pròxims mesos.

Aquest dimarts, la número dos de Carles Puigdemont no ha pogut evitar ser, de nou, la diana de les crítiques des de les files del PDeCAT. Després que Borràs mostrés la seva “indignació” amb l’actuació d’alguns agents dels Mossos d’Esquadra, el partit d’Àngels Chacón l’ha acusat de tractar amb frivolitat la policia catalana. “No podem polititzar-la ni debilitar-la per interessos electorals, ha dit el número tres dels demòcrates, Marc Castells.

Crítiques als comuns i el PSC pel mural de Hasél

Una altra formació que ha disparat retrets contra els seus rivals ha estat la CUP, concretament dirigits al PSC i els comuns després de la polèmica per la destrucció del mural en suport del raper Pablo Hasél. El número dos dels cupaires, Carles Riera, ha qualificat els fets de “repressió” i ha dit que aquestes situacions es produeixen quan els socialistes i els comuns pacten.

L’En Comú Podem de Jéssica Albiach no ha volgut entrar aquest dimarts en cap polèmica i s’ha centrat a fer propostes en matèria d’habitatge. El número dos dels comuns, Joan Carles Gallego, ha dit que per al 2030 vol que tots els municipis de Catalunya tinguin, almenys, un 15 % de pisos públics. Per això, acompanyat per la regidora d’Habitatge, Lucía Martín, ha instat l’Estat a “ser proactiu” i engreixar el pressupost en aquesta matèria.