directe eleccions campanya

Els partits premen l’accelerador en els darrers dies de campanya per al 14-F. Els candidats es veuen les cares en un nou debat electoral amb l’objectiu de rebaixar el percentatge d’indecisos i animar la gent a participar en les eleccions catalanes del diumenge, 14 de febrer. D’altra banda, encara es pot seguir emetent el vot per correu. Segueix el minut a minut de la campanya i les últimes novetats i mesures covid que hi haurà als col·legis electorals.

23:57
   

Fi del seguiment del dia de campanya

Finalitzem aquí el seguiment, minut a minut, del 12è dia de campanya del 14-F. Gràcies per seguir-nos!

23:56
   

Picabaralles per la gestió de la pandèmia

El debat electoral del 14-F de TV3 i Catalunya Ràdio ha constatat les diferències entre els partits en la millora de la salut i la reconstrucció social després de la pandèmia de la covid-19. Durant el debat s’han produït picabaralles entre el PPC i Vox amb acusacions de “populisme” i retrets entre els comuns, Junts i el PDeCAT per les decisions preses pel govern de la Generalitat durant la pandèmia i per les propostes electorals. El presidenciable del PSC, Salvador Illa, ha estat el centre de les crítiques de bona part dels candidats en creure que ha estat “irresponsable” per deixar el Ministeri de Sanitat per ser el cap de llista. També han rebut retrets Junts i ERC per la gestió de l’executiu català.

22:50
   

JxC vol Argimon com a conseller de Salut

La candidata de JxCat a la Generalitat, Laura Borràs, ha anunciat que si ella és presidenta de la Generalitat, nomenarà conseller de Salut l’actual secretari general de Salut Pública de Catalunya, Josep Maria Argimon, perquè “calen lideratges i cal dur a terme feina amb expertesa”, ha dit. Fonts de JxC han assegurat a l’ACN que la proposta ja està acordada amb el propi Argimon.

22:36
   

El futur de TV3, a debat 

Vox ha demanat el tancament de TV3 i Cs que costi menys, en el debat de la CCMA. El partit d’extrema dreta i la formació liberal han aprofitat la seva primera intervenció per carregar contra la televisió pública, mentre ERC ha respost demanant respecte als mitjans públics de Catalunya. El candidat de Vox, Ignacio Garriga, espera que aquest sigui “l’últim debat que se celebra aquesta casa” i ha justificat el tancament perquè, segons ell, genera “odi, confrontació i manipulació”. El candidat de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha demanat que “Junqueras i Puigdemont deixin de controlar TV3 per fer propaganda”. “Ha de ser la televisió de tothom”, ha afegit.

21:28
   

Els candidats, preparats per al debat

Falta menys d’una hora perquè comenci el debat electoral de TV3, el segon en format televisiu en aquesta campanya per al 14-F. Els candidats a la presidència de la Generalitat van arribant als estudis de la Televisió de Catalunya. Hauran de discutir sobre el futur econòmic i polític de Catalunya, sobre la gestió de la pandèmia pel coronavirus i, sobretot, sobre els pactes després del 14-F.

20:55
   

Mesures de la covid en els programes electorals

Què proposen els partits polítics per fer front a la pandèmia pel coronavirus? Tests massius, mascaretes gratuïtes, reforç de l’atenció primària, millor coordinació entre administracions, millora del rastreig de contactes, contractar més professionals sanitaris… Mira, partit per partit, les mesures que inclouen en els seus programes electorals per al 14-F.

20:22
   

Alerta d’Arrimadas pel “trident de la ruïna econòmica”

La presidenta de Cs, Inés Arrimadas, ha carregat contra la proposta del candidat del PSC en les eleccions del 14 de febrer, Salvador Illa, d’emular a la Generalitat el pacte de govern a l’Estat. “Vol el mateix govern de Podem i el PSC a Catalunya i, a més, hi sumarà ERC perquè sempre hi sumen ERC“, ha dit durant un acte de campanya. Per Arrimadas, aquest executiu suposaria “el trident de la ruïna econòmica” perquè l’Ajuntament de Barcelona estaria governat per Ada Colau, els comuns serien a la Generalitat i el líder de Podem, Pablo Iglesias, continuaria al Govern espanyol.

19:43
   

UGT i CCOO criden a la participació el 14-F

UGT i CCOO han fet una crida a la participació a les eleccions del 14-F. “No podem demorar més la reconstrucció i reactivació del país“, ha afirmat el sindicat liderat per Camil Ros. La UGT també ha reclamat a la classe treballadora defensar-se del racisme i del feixisme “frenant la ultradreta”. Per la seva banda, CCOO sol·licita que la gent vagi a les urnes per “protegir els interessos de la classe treballadora” mitjançant el vot, renovar les institucions i aconseguir uns pressupostos nous per encarar la sortida de la crisi de la covid-19.

18:27
   

JxC vol desplegar la Llei de Drets i Oportunitats de la Infància

Junts per Catalunya s’ha compromès a desplegar la Llei de Drets i Oportunitats de la Infància, aprovada pel Parlament el 2010. Així ho ha dit la presidenta de Junts a la Diputació de Barcelona i regidora a l’Ajuntament, Neus Munté, en un acte telemàtic aquest dimarts per la campanya electoral. L’exvicepresidenta del govern i exconsellera de Benestar Social ha apostat per millorar l’atenció de la infància més vulnerable i garantir-ne el dret a l’alimentació i al lleure. 

18:02
   

Fiscalització de l’ANC als partits independentistes

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha analitzat els programes electorals de les llistes independentistes per a les eleccions del 14-F. Ho ha fet d’acord amb el decàleg de principis de l’entitat, que consta de més d’una cinquantena d’accions per avançar cap a la independència. Malgrat que un gran nombre de propostes s’han incorporat als documents dels partits, l’ANC ha deixat clar que no “demanarà el vot” per cap. La seva presidenta, Elisenda Paluzie, ha argumentat que la seva preferència és un govern independentista en què les candidatures governin juntes. 

Pel que fa als resultats de la fiscalització, JxC és la formació que s’ajusta a un major nombre de punts, seguida de la CUP. El PDeCAT és el partit que suspèn en més categories.

17:38
   

El govern, convençut que l’escrutini serà el 14-F

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha dit que el govern de la Generalitat està segur que diumenge es podran proclamar els resultats de les eleccions perquè les meses electorals es podran constituir. En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, Budó ha volgut donar un missatge de tranquil·litat tant a la gent que vagi a votar als col·legis electorals com a les persones a qui ha tocat formar part d’una mesa. “Hi ha protocols i materials que garantiran que votar és segur i que treballar el dia de les eleccions és segur“, ha afegit.

15:01
   

152 € per als policies dels col·legis el 14-F

Els serveis extraordinaris efectuats pels membres del cos de Mossos d’Esquadra i dels cossos de policia locals amb motiu del procés electoral del 14-F es retribuiran amb 152 euros per agent, segons ha aprovat el govern de la Generalitat aquest dimarts.

14:49
   

La CUP critica Colau per la retirada del mural de Hasél

El candidat de la CUP Carles Riera ha denunciat que la Guàrdia Urbana de Barcelona hagi ordenat esborrar el grafit dedicat a Pablo Hasél al Poble-sec i que titllava el rei emèrit Joan Carles I de “xoriço”. “Coses que passen quan els comuns apuntalen el PSC“, ha dit Riera.

Els anticapitalistes també han carregat contra l’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, pel desallotjament de l’acampada del solar de la nau incendiada fa dos mesos. “El PP d’Albiol, en clau absolutament electoralista, ha ignorat el procés de diàleg que estava obert amb les persones afectades”, ha dit Basha Changuerra, número cinc per Barcelona. 

14:32
   

Borràs també s’obre a governar sola

La candidata de JxC al 14-F, Laura Borràs, ha obert la porta a governar sense ERC: “Millor en solitari que amb un govern desunit“. En una roda de premsa a l’ACN, la presidenciable ha afegit que aposta per “governar bé” i “sense fallar la gent”. Així ha respost el cap de llista d’ERC, Pere Aragonès, que ahir també va obrir la porta a un executiu en solitari dels republicans. “No sé si la via àmplia de cop és la via estreta, però la nostra és la via catalana”, ha subratllat Borràs.

14:04
   

La CUP defensa la igualtat en les produccions culturals

La CUP vol garantir la “igualtat de tracte i no discriminació” en produccions culturals i audiovisuals perquè “totes les persones i comunitats se sentin representades amb dignitat”, i proposa sancionar les iniciatives que no ho facin. La formació ha presentat la seva proposta per desenvolupar un pla integral contra el racisme, que també inclou mesures contra la discriminació en l’accés a l’habitatge i el mercat laboral. 

“El racisme té un component econòmic, però també un element de crueltat gratuïta basada en el rebuig del diferent, cuinada durant anys en les societats del nord global i que necessita polítiques de reparació institucional i social“, ha dit Basha Changuerra, número cinc de la candidatura per Barcelona.

13:48
   

Vox demana la dimissió de Grande-Marlaska

La secretària general de Vox al Congrés, Macarena Olona, ha demanat la dimissió del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, pels incidents al carrer durant actes electorals de la formació d’ultradreta a Catalunya. Olona ha dit que el dirigent socialista té “culpa directa” per la “inacció”, alhora que ha acusat el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, de “complicitat” amb els incidents. Segons Vox, hi ha una “ordre política de mantenir els Mossos d’Esquadra de braços caiguts ordenant dispositius que no mantenen el cordó de seguretat adequat”.

13:30
   

ERC vol un “front democràtic” per aïllar Vox

El president del Parlament i número tres per Barcelona de la candidatura d’ERC, Roger Torrent, ha fet una crida perquè a la propera legislatura es faci un “front democràtic” a la cambra catalana per aïllar l’extrema dreta. En un acte telemàtic sobre ciutadania, Torrent ha apuntat que és “urgent” que totes les formacions es comprometin a contrarestar el discurs d’odi de Vox i a prioritzar el “compromís democràtic”. El republicà ha apel·lat a tenir un discurs “inequívoc” a favor de la democràcia i ha reivindicat el compromís “antifeixista” i “antiracista” d’ERC

13:09
   

JxC vol reactivar la DUI si hi ha majoria d’escons i no de vots

La candidata de JxC, Laura Borràs, s’ha compromès ara a reactivar la DUI encara que l’independentisme només tingui majoria d’escons, però no de vots. En una roda de premsa a l’ACN, ha concretat que amb una majoria només d’escons al Parlament (68), Junts “també es compromet” a reactivar la declaració d’independència del 2017. D’altra banda, Borràs ha criticat el “pactisme tràgic” d’ERC a Madrid perquè “no porta a avançar” cap a la república: “L’independentisme no és màgic, és real”, ha reblat.

12:46
   

Crida de Cs per evitar un Parlament amb “radicals separatistes o de Vox”

El candidat de Cs a president de la Generalitat, Carlos Carrizosa, ha demanat a “la gent assenyada” que a les eleccions del 14-F no deixi el Parlament “en mans de la gent més radical, siguin radicals separatistes o de Vox“. En una entrevista amb RAC1, ha assegurat que l’abstenció que es preveu als comicis per la pandèmia de covid-19 “beneficia els partits més radicals” perquè els seus votants sí que aniran a les urnes mentre que “la gent més moderada i desenganyada potser s’ho pensa dues vegades”.

12:28
   

1.099.282 barcelonins cridats a les urnes

L’Oficina Municipal de Dades de l’Ajuntament de Barcelona ja ha fet públic el dossier amb les dades principals del procés electoral a la ciutat. A Barcelona, hi ha 1.099.282 electors cridats a les urnes, els quals es distribuiran en 365 col·legis electorals i 1.929 meses. Els barcelonins tindran 15 possibilitats de vot: 15 candidatures proclamades entre formacions ja amb representació al Parlament, grups polítics significatius i les anomenades candidatures minoritàries.

12:13
   

El PDeCAT critica Borràs pel seu tuit contra els Mossos

El PDeCAT ha reaccionat al missatge que aquest dilluns la candidata de Junts, Laura Borràs, va fer criticant agents dels Mossos d’Esquadra. Els demòcrates l’acusen de “frivolitzar” amb la policia catalana i ha reivindicat el cos com una “estructura d’Estat” que no es pot “polititzar ni debilitar” per interessos “electorals”. El número tres del partit a Barcelona, Marc Castells, ha assegurat que és “absolutament inadmissible” la falta de suport al cos i ha lamentat que partits com JxCat “qüestionin injustificadament i de forma sistemàtica” les actuacions de la policia.

11:52
   

80.000 afectats pel coronavirus el 14-F

El Departament de Salut calcula que el dia de les eleccions al Parlament de Catalunya, el 14 de febrer, hi haurà unes 14.000 persones contagiades amb el coronavirus i que unes 80.000 estaran afectades per un aïllament, sumant les que hagin donat positiu i les que siguin contactes estrets de casos ja confirmats. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, assegura que “seria millor que es quedessin a casa”, però admet que tenen el dret fonamental a votar i que no se’ls pot negar.

Per això, hi ha una franja horària recomanada per a totes elles el 14-F: de 19 a 20 h.

11:35
   

Illa hi insisteix: no parlarà amb Vox

“L’estabilitat del meu govern no descansarà sobre Vox”. Així ha respost el candidat del PSC al 14-F, Salvador Illa, en ser preguntat per si acceptarà els vots de la formació d’ultradreta en una eventual investidura. A TV3, el presidenciable socialista ha assegurat que no té “res a parlar amb aquesta gent” -en referència al partit de Santiago Abascal- perquè està “als antípodes” ideològicament. “No sustentaré cap executiu que descansi en res que ells puguin proporcionar”, ha insistit Illa, qui alhora ha tornat a rebutjar un pacte de govern amb ERC.

11:21
   

Albiach demana estar “a l’altura” per no repetir eleccions

La candidata d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha demanat als partits que estiguin a l’altura i acceptin que “s’ha d’arribar a acords”. “No es pot quedar cadascú al seu racó, confiant que sol pot amb tots”, ha dit Albiach en una entrevista a ‘Espejo Público’, després que ERC plantegés la possibilitat de ser a un govern en solitari i que Salvador Illa apostés per un executiu en minoria amb comuns. 

En ser preguntada per la possibilitat d’una repetició electoral, ha dit que aquest escenari “no s’ha de preveure en cap cas” perquè “la gent està cansada i està patint molt”.

11:04
   

El govern creu que finalment no s’ajornaran els resultats

El director general de Participació i Processos Electorals, Ismael Peña-López, ha situat en 200 o 300 el nombre de meses que haurien de quedar sense constituir per ajornar la publicació dels resultats electorals més enllà del 14-F. En una entrevista a Ràdio 4 i La 2, Peña-López ha assegurat que la probabilitat que això passi és “molt baixa” i ha insistit que actualment el 99 % de les meses ja tenen com a mínim tres membres. 

10:50
   

Illa nega “càlculs electoralistes” amb els indults

El candidat del PSC, Salvador Illa, assegura que el seu partit no està fent un “càlcul electoralista” amb els indults en posposar-los a després de les eleccions, tal com va acusar la candidata dels comuns, Jéssica Albiach. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Illa ho ha negat contundentment: “No, absolutament no i rotundament no”. Alhora, ha avisat que “qui faci aquest plantejament s’equivoca molt”.

10:43
   

Aragonès diu que el PSC diu “no” al cara a cara

El cap de llista d’ERC a les eleccions del 14-F, Pere Aragonès, ha assegurat que el comitè de campanya del PSC ha rebutjat celebrar un cara a cara entre el republicà i Salvador Illa. En una entrevista a TVE, Aragonès ha apuntat que el socialista té “por” que l’efecte Illa “es desinfli en un debat” i ha criticat que no vulgui “confrontar” els projectes. El presidenciable d’Esquerra creu que les eleccions “aniran” entre els dos candidats.

10:35
   

Montero creu que els presos haurien de poder ser escollits

La ministra d’Igualtat, Irene Montero, creu que els polítics presos no només haurien de poder participar en la campanya electoral, sinó també poder ser elegits. Així ho ha expressat en una entrevista a ‘Nació Digital’. Montero ha volgut ser “prudent” en ser preguntada per la llei d’amnistia que els independentistes volen portar al Congrés dels Diputats. Ara bé, considera que la taula de diàleg “pot funcionar” per posar fi al conflicte català.

10:18
   

JxC vol desencallar la problemàtica de l’L9

Poques hores abans d’haver d’ingressar de nou a Lledoners, Josep Rull va participar aquest dilluns en un acte de JxC a Barcelona. El conseller de Territori de l’executiu de Puigdemont va assenyalar que per tirar endavant les obres de l’L9 del metro cal capital europeu, ja que Catalunya no pot fer-hi front sola. Va criticar que l’Estat, però, “no té els ulls posats a millorar la mobilitat a Catalunya, sinó que aposta únicament per Madrid”.

09:59
   

Fernández: “Només el PPC té la clau per a l’alternança política”

El candidat del PPC, Alejandro Fernández, participa aquest dimarts en la sessió virtual “Economia i empresa a debat”, organitzada per la Cambra de Barcelona. Ahir, el cap de llista va erigir el partit com “la clau” per a un canvi a Catalunya i per garantir “l’alternança política”. Va posar d’exemple el cas d’Andalusia, on el PP ha rellevat anys de govern socialista gràcies a un acord amb Ciutadans i el suport de Vox.

09:46
   

La CUP pressiona per a un acord entre independentistes per evitar “fracassos”

El número dos de la CUP per Barcelona, Carles Riera, explica aquest dimarts les propostes de la formació en clau antiracista. Ahir, la candidata dels anticapitalistes, Dolors Sabater, va pressionar les forces independentistes per arribar a un acord postelectoral. La dirigent no va posar condicions clares, però va alertar del “fracàs” d’unes altres eleccions i de repetir “el govern dels últims tres anys”.

09:32
   

Els comuns, sobre un altre govern ERC-JxC: “A la inutilitat de gestió d’ERC s’hi suma el perill públic de Tremosa o Canadell”

La candidata d’En Comú Podem (ECP), Jéssica Albiach, intervindrà aquest dimarts a les 9.30 h en el programa ‘Espejo público’, d’Antena 3. Ahir, va demanar que la resposta en contra de Vox “en cap cas ha de ser violenta” tot i que assegura entendre que la gent “està molt angoixada”. Per la seva banda, el número dos d’ECP, Joan Carles Gallego, va advertir sobre un altre govern ERC-JxC: “A la inutilitat de gestió d’ERC s’hi suma el perill públic de Tremosa o Canadell”, va dir en referència als membres de la llista de Junts per Catalunya. 

08:43
   

Illa promet rescatar l’economia catalana dels independentistes

El candidat del PSC, Salvador Illa, ofereix una ronda d’entrevistes aquest dimarts al matí a Catalunya Ràdio (8.30 h), TV3 (9.10 h) i TVE (10 h). Ahir, el cap de llista dels socialistes va prometre crear 140.000 llocs de feina si governa alhora que va assegurar que rescatarà l’economia catalana dels independentistes. Segons Illa, el govern català ha de deixar les fites “impossibles” i “contràries” a cap on avança el món.

08:26
   

Chacón alerta que JxC, ERC i la CUP poden formar un tripartit “d’esquerres independentista”

El PDeCAT celebra aquest dimarts a Igualada un acte amb el número tres del partit, Marc Castells. Ahir, la candidata del partit demòcrata, Àngels Chacón, va alertar que JxC, ERC i la CUP poden formar un tripartit “d’esquerres independentista” que amenaci l’estabilitat i la prosperitat de Catalunya. En l’acte també hi va participar l’expresident Artur Mas, que va presentar el PDeCAT com un dels partits més compromesos amb l’inici, l’impuls i la continuïtat del procés

08:00
   

Aragonès, preparat per governar sol si no fructifiquen els acords

El 12è dia de campanya serà una jornada d’entrevistes i debat per al candidat d’ERC, Pere Aragonès: a les 8.30 h a La 2 i a les 9 h a Ràdio Nacional. A la nit, a les 22 h, anirà al debat amb la resta de presidenciables. Aquest dilluns, el presidenciable republicà s’ha mostrat “preparat” per governar sol si no fructifiquen els acords entre partits. Això sí, sempre amb “un acord parlamentari que hi doni estabilitat”.

07:50
   

Arrimadas (Cs) promet una auditoria per posar fi a “l’atracament” del procés

Avui el protagonisme en la campanya de Cs recaurà en la presidenta de la formació, Inés Arrimadas, en un acte al matí en clau lleidatana, i a la tarda en un míting sobre hostaleria amb la vicealcaldessa de Madrid, Begoña Villacís. Arrimadas hi participarà l’endemà d’haver presentat les propostes en clau d’anticorrupció, com una auditoria a la Generalitat per posar fi a “l’atracament i el malbaratament” del procés. Cs reserva el cap de llista, Carlos Carrizosa, per participar en el debat televisiu de TV3, a les 22 h.

07:30
   

El termini per enviar el vot per correu acaba divendres

Els electors que hagin sol·licitat el vot per correu poden emetre’l de dues maneres. La forma més ràpida és fent-ne l’entrega directa al carter quan aquest dugui tota la documentació al domicili. En el cas que es vulgui fer l’entrega en una oficina presencialment, hi ha temps fins al dia 12 de febrer a les 14 h. Per evitar cues i per garantir que tothom pugui emetre el seu vot a la mesa, Correus ha decidit ampliar l’horari matinal d’obertura de les oficines: de 8 a 14.45 h. A més a més, els locals que habitualment estan tancats a la tarda obriran de 16.30 a 19.45 h fins dijous, 11 de febrer. Les oficines que ja obrien a la tarda, tancaran al seu horari habitual.

07:15
   

9500 al·legacions per no ser mesa electoral el 14-F

La logística de les eleccions del proper diumenge continua sent una feina àrdua per als encarregats de l’organització. La Junta Electoral de Zona de Barcelona ha rebut (fins dilluns) 9.500 reclamacions de persones a qui ha tocat ser membre d’una mesa electoral i al·leguen raons per no ser-ho. D’aquestes, 3.000 al·legacions encara estan pendents de resoldre. Tot i això, el responsable de la logística dels comicis, Ismael Peña-López, assegura que el 98,99 % de les meses tenen els membres suficients per constituir-se aquest diumenge.

07:00
   

12 dia de campanya

Arrenca la 12a jornada de la campanya electoral per als comicis del 14 de febrer. Avui dimarts, els partits polítics tenen previstos diferents actes, molts telemàtics per evitar contagis de coronavirus. No en tots els actes participaran els candidats a la presidència de la Generalitat perquè es preparen per al debat que es farà a la nit a TV3.