L’Ajuntament de Barcelona ampliarà la recollida porta a porta d’escombraries el 2021 a diversos barris de la ciutat. Fins ara, el sistema s’ha desplegat al nucli antic de Sarrià i també amb plataformes mòbils al Bon Pastor. En tots dos casos, l’experiència ha augmentat el reciclatge, sobretot de matèria orgànica. Barcelona recicla el 37,6 % de tota la brossa que es genera, lluny del 50 % que fixa la Unió Europea per al 2020.

Tot i que no s’ha concretat en quins punts s’implantarà el porta a porta, el regidor de Transició Ecològica, Eloi Badia, ha explicat que ja s’està afinant en quins barris es farà per les peticions que han rebut per part d’entitats. A més, de cara a l’any que ve es volen provar ja els primers contenidors intel·ligents a Barcelona per fomentar el reciclatge. Municipis com el Papiol han fet proves pilot d’aquests contenidors que només poden obrir els veïns si s’identifiquen amb una targeta.

“Volem abandonar la idea de proves pilot i començar a parlar d’implementació perquè hem de poder complir els objectius europeus”, ha afirmat Badia. Com a vicepresident d’Ecologia de l’AMB, el regidor ha presentat el nou pla per fomentar el reciclatge a l’àrea metropolitana PREMET25. Entre altres objectius, pretén estalviar als ajuntaments 17 M € si es redueixen les tones de fracció resta que van ara als abocadors.

Amb el 37,6 %, Barcelona està just a la mitjana de reciclatge a l’àrea metropolitana. A la cua, amb els pitjors índexs, hi ha Santa Coloma de Gramenet i l’Hospitalet de Llobregat, on es farà una prova pilot amb contenidors intel·ligents. Qui recicla millor són Tiana i Torrelles de Llobregat, molt per sobre del 70 %, on fa anys que tenen implantat el porta a porta.