Durant els sis primers mesos de l’any 2020 els fets delictius a Barcelona es van reduir un 42 % respecte al mateix període de l’any passat. Es una de les dades que s’ha donat a conèixer aquest dimecres en el marc de la nova Junta Local de Seguretat de Barcelona presidida per l’alcaldessa, Ada Colau, i en què també han participat el conseller d’Interior, Miquel Buch; el tinent d’alcalde de Seguretat i Prevenció, Albert Batlle; la delegada del Govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, i el director dels Mossos d’Esquadra, Pere Ferrer. Aquesta reducció s’explica fonamentalment per l’entrada en vigor de l’estat d’alarma i de l’establiment de les mesures de confinament per combatre la crisi de la covid-19.

Pel que fa al conjunt de Catalunya, durant el mateix període la delinqüència també baixa i se situa en un 30, 46 %. Barcelona és, però, on es produeix al reducció més dràstica: s’ha passat dels 113.640 delictes del primer semestre del 2019 als 65.873 de l’any 2020.

Els furts i robatoris amb violència, els que més baixen

Els delictes contra el patrimoni han baixat un 45,21 % respecte al primer semestre del 2019. Pel que fa als més comuns, els furts han disminuït en un 56,5 % (passant de 67.000 a 29.146) mentre que els robatoris amb força ho han fet un 38 % (s’ha passat de 10.744 a 6.661). Els robatoris amb violència i/o intimidació han baixat un 32,8 % (de 7.047 a 4.981).

La reducció notable de la presència de turistes que visiten la ciutat per les estrictes mesures de seguretat expliquen bona part de la caiguda d’aquests tipus de delictes.

Durant la Junta Local de Seguretat de Barcelona també s’ha presentat l’enquesta de victimització segons la qual un 30,9 % dels barcelonins assegura que va ser víctima d’un fet delictius durant el 2019. A més, s’ha fet balanç de la pressió policial que s’aplica a la ciutat després que aquest dimarts es prohibís fer “botellons” a tot Catalunya.

Baixen els casos de violència de gènere durant el confinament

Tot i que durant els sis primers mesos de 2020 els delictes emmarcats en la violència de gènere van registrar un repunt d’un 5,2% amb 1.143 casos, durant el confinament aquests es van reduir. En concret, han baixat un 2,6 % un percentatge que equival a 594 casos. També s’han reduït les denúncies. En el cas de les de maltractaments han baixat un 1 % amb un total de 202 casos. Els Mossos d’Esquadra van desplegar un pla d’actuació en aquest àmbit ja que el període de confinament ha implicat una major vulnerabilitat per part de les víctimes de violència masclista.

Tres oficines per a denúncies en comptes d’una de conjunta de Guàrdia Urbana i Mossos

La falta d’acord entre l’Ajuntament i la Generalitat per obrir una comissaria conjunta a Ciutat Vella donarà pas finalment a l’existència de tres oficines. Pere Ferrer, director general dels Mossos d’Esquadra, ha assegurat aquest dimecres que l’objectiu és garantir un servei de qualitat a la ciutadania. Ferrer ha ironitzat amb la frase “tres millor que una” referint-se a la nova Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) de la Guàrdia Urbana a la Rambla, la comissaria de Mossos de Ciutat Vella i la futura OAC dels Mossos al carrer d’Aragó amb el de Girona.