A partir del mes de juliol els barcelonins pagaran una nova taxa per la recollida de residus. La Comissió d’Economia de l’Ajuntament de Barcelona l’ha aprovat definitivament aquest dimecres amb el suport del govern (BComú i el PSC) i ERC. La resta de l’oposició hi ha votat en contra. La taxa serà d’entre 27 i 51 € l’any per llar segons el consum d’aigua. De fet, anirà inclosa dins el rebut de l’aigua.

La nova taxa vol fomentar el reciclatge a la ciutat, que està per sota del 40 %. En un futur, la intenció del govern municipal és bonificar els domicilis que reciclin més amb una factura individualitzada. Fins que no s’arribi a aquest estadi (més enllà del 2023), s’anirà afinant el cost de la taxa, primer per districtes i després per barris, segons les dades de reciclatge en cada zona.

Per fer-ho seran necessaris sistemes com ara contenidors intel·ligents, que l’Ajuntament preveu implantar ja en aquest mandat en alguns barris. L’ús de la deixalleria i dels punts verds permetrà fins a un 14 % de bonificació en la nova taxa (per a 15 usos l’any). També hi haurà reduccions per a persones amb discapacitat i en quedaran exemptes les llars en situació de vulnerabilitat.

Crítiques per vincular la taxa al consum d’aigua

El regidor de Transició Ecològica, Eloi Badia, ha explicat que amb aquesta taxa es vol avançar cap a un model de pagament per generació de residus. Des d’ERC, Jordi Coronas ha reclamat un rebut clar i que s’avanci el calendari per individualitzar les factures. El portaveu dels republicans ha demanat que mentre això no arribi s’estenguin sistemes per fomentar el reciclatge com ara el porta a porta.

La resta de l’oposició ha criticat que la quota de la nova taxa es calculi segons el consum d’aigua. “Volem una taxa per generació, i això no ho és”, ha dit Elsa Artadi (JxC). Des de Cs, Luz Guilarte ha qualificat d’incongruent lligar la taxa al consum d’aigua. Josep Bou (PP) ha dit que comparteix l’objectiu d’incrementar el reciclatge però no la manera com ho vol fer el govern, un argument que ha repetit també Eva Parera (BCN Canvi).