L’Ajuntament de Barcelona ha trobat una escletxa legal per revocar 69 de les 120 llicències per a pisos turístics que hi ha en un sol bloc del carrer de Tarragona. Un cas que es va destapar a finals d’abril i que ha generat polèmica perquè a l’edifici encara hi viuen de lloguer desenes de famílies, que temen que hauran de marxar un cop se’ls acabi el contracte. Tot i que Barcelona no atorga noves llicències turístiques des de fa anys, la propietat de la finca va aprofitar una altra escletxa, l’any 2019, per aconseguir les 120 llicències en qüestió.

Segons ha explicat la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, el consistori aplicarà per primera vegada l’article 36.1 d’una llei catalana recent, la Llei de facilitació de l’activitat econòmica, que permet als ajuntaments revocar qualsevol tipus de llicència atorgada per desenvolupar una activitat econòmica si aquesta no s’ha activat en els darrers tres mesos.

És una bona notícia que demostra la voluntat política de l’Ajuntament i que, quan tenim eines jurídiques, no ens tremolen les cames i les apliquem”
Janet Sanz, tinenta d’alcaldia d’Urbanisme

Sanz ha assegurat que, amb aquesta llei a la mà, l’Ajuntament pot evitar que 69 dels 120 pisos s’acabin convertint en apartaments turístics per una raó senzilla: que aquests 69 pisos tenen o han tingut llogaters vivint-hi amb un contracte vigent i, per tant, pel consistori queda demostrat que durant els tres últims mesos no s’ha iniciat la activitat de pis turístic.

Veïns i propietat, ja avisats

L’Ajuntament de Barcelona ja ha comunicat la decisió a la propietat de l’edifici i ara s’obrirà un període perquè hi presenti esmenes. És possible que el cas acabi en mans de la justícia. També han rebut la notícia els veïns del bloc del carrer de Tarragona, aquest divendres a la tarda, en una reunió amb l’Ajuntament. El consistori ha demanat als veïns que si coneixen algun altre cas de llogaters amb contracte vigent a banda dels 69 que ja s’han detectat.

En canvi, pel que fa als pisos ja en obres per convertir-los en apartament turístic, la tinenta d’alcaldia Janet Sanz admet que no se’ls podrà revocar la llicència. En aquest sentit, el govern d’Ada Colau exigeix una nova regulació sobre els allotjaments d’ús turístic al Parlament de Catalunya.