Les restriccions d’aigua a Barcelona fan un pas enrere i es flexibilitzen. La Generalitat de Catalunya ha decretat que els municipis que s’abasteixen de la conca Ter-Llobregat tornin a la fase d’excepcionalitat i, per tant, retrocedeixen dos estadis respecte a la fase d’emergència, vigent des del mes de febrer.

La declaració d’aquest estadi relaxa les restriccions a 202 municipis, sobretot de l’àrea metropolitana. El govern ha argumentat la decisió per la pluja de fa uns dies, que han fet pujar les reserves dels embassaments del Ter-Llobregat fins al 25,4 % (al març eren al 14,5 %).

Quines restriccions hi ha en la fase d’excepcionalitat?

Aquesta situació suposarà, entre altres coses, relaxar la limitació de consum d’aigua, que en emergència se situava en 200 litres per habitant i dia, i que ara s’ha ampliat fins a 230 litres.

Pel que fa a la resta de restriccions també hi ha alguns canvis en aquest estadi d’excepcionalitat:

  • La reducció de la dotació de reg agrícola passa a ser del 80 % al 40 %.
  • Continua prohibit l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes. Els municipis només poden regar els arbres amb aigua freàtica no potable.
  • També continua prohibit el reg de gespa, excepte en superfícies destinades a pràctica federada d’esport, o aquell reg que es faci reutilitzant aigües de pluja recollides de les teulades o bé aigua regenerada de les depuradores.
  • Tampoc no hi canvis pel que fa a la neteja de carrers, clavegueram, paviments, façanes o edificis perquè continua prohibit fer-ho amb aigua potable.
  • Pel que fa a les piscines també hi ha canvis. L’estat d’excepcionalitat permet l’omplir parcialment les piscines d’aigua dolça que disposin de sistemes de recirculació i sempre amb les quantitats mínimes per garantir la qualitat sanitària de l’aigua; i en centres educatius, les piscines desmuntables de menys de 500 litres destinades al bany d’infants.

En el cas de les piscines, per tant, no caldrà que se les consideri refugis climàtics per poder-les reomplir i refrescar-se a l’estiu..

Pluja i millora dels embassaments

La Comissió Interdepartamental de la Sequera ho ha decidit després d’avaluar tots els indicadors —l’estat dels embassaments i les previsions meteorològiques a curt i mitjà termini. En la roda de premsa, el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort ha assegurat: “No improvisa i qui ho digui és que no ha gestionat mai una sequera d’aquesta magnitud”. I per això ha detallat que es mantindrà la instal·lació d’una dessalinitzadora flotant davant el Port de Barcelona i que, segons com evolucioni la sequera, es decidirà com fer-la servir.

Ara fa uns mesos la portaveu del govern, Patrícia Plaja, ja va assegurar que per flexibilitzar les restriccions calia tenir garantit que el nivell de les reserves es podria mantenir. “En el moment que tinguem la certesa que es poden revertir les restriccions es farà”, es va comprometre. I finalment aquest dimarts s’ha refermat: “Vam dir que no duraríem ni un dia mes i així ho fem”.