Roba Estesa, Maruja Limón, Las Karamba o Ketekalles són alguns dels grups només integrats per dones que estan revertint la tendència històrica de les bandes de música formades majoritàriament per homes. També la Balkan Paradise Orhcestra (BPO), la fanfàrria de música balcànica barcelonina que va començar tocant al carrer i ha acabat arribant als macrofestivals.

Una equitat de gènere que no arriba

En declaracions al programa ‘Plaça Tísner’ adverteixen, però, que “encara queda molta feina per fer” per aconseguir la igualtat en el panorama de la música pop actual. I és que, per exemple, Maria Puertas, tuba de la banda, recorda que els Beatles “eren un grup d’homes i mai ningú pensa si hi podia o no haver entrat una dona”.

També revela que al llarg dels seus pràcticament 10 anys de carrera s’han trobat de tot: “Des que ens posaven en una programació per complir uns percentatges a preguntar-nos què fem tantes dones juntes”. La percussionista Eli Fàbregas té clar què hi fan: “Hem estat en bandes mixtes i en altres on érem l’única dona i es nota la diferència”. “La manera de tractar les coses, de cuidar-nos, de treballar en equip ens reconforta“, conclou.

Referents nous per invertir la tendència

Tradicionalment, el paper de les dones en conjunts musicals ha estat més lligat a la veu sigui com a cantants principals o com a coristes. Per a Berta Gala, trompeta, “els referents de dones instrumentistes són com petits satèl·lits” però sí que n’hi ha. Per exemple, en el seu cas anomena la trompetista Mireia Farrés, solista de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya.

El panorama de la música actual no està en coherència amb el que passa a les aules”
Laura Lacueva, Balkan Paradise Orchestra

I més que n’hi haurà si ens fixem en les estudiants dels graus superiors de música en què, segons la clarinetista de la BPO, Laura Lacueva, “cada cop hi ha més dones instrumentistes”. Adverteix, tot i això, que la situació al panorama musical actual encara “no està en coherència amb el que passa a les aules“. Sí que reconeix que cada cop hi ha més bandes amb noies tocant instruments en diferents estils, quelcom important perquè hi pugui haver “referents diversos”.

Un disc col·lectiu amb cançons ballables i festives

La Balkan Paradise Orchestra s’ha inspirat en el món de les abelles i en la seva capacitat per treballar en equip per fer el seu nou disc titulat ‘Nèctar’. Segons Lacueva, suposa “un pas en l’evolució del grup i podem trobar temes molt diversos amb pop, electrònica i sons ballables”. Tot i que l’àlbum és principalment instrumental, s’hi poden escoltar algunes parts vocals. També hi ha col·laboracions destacades com les de Meritxell Neddermann als sintetitzadors o de les cantants de la banda Maruja Limón, Esther González i Sheila Quero.