Ketekalles és un grup de música format per quatre dones en un sector, el de la música, dominat sobretot pels homes, però en què cada vegada podem trobar més grups mixtos o formats íntegrament per dones com The Sey Sisters o Roba Estesa. Però Ketekalles estan cansades que els preguntin si són un grup de dones. Consideren que és una pregunta que exclou moltes altres identitats.

Hi ha tot un espectre de diferents identitats i formes d’entendre el gènere que s’eliminen si només pensem en homes i dones
Cami López, percussionista

Pensen el mateix quan les etiquetem com a dones valentes, empoderades i feministes. Volen donar un pas més enllà. Asseguren que són feministes perquè tot allò polític i social que està inclòs a la seva vida forma part del grup de música i acaba apareixent a les lletres.  

Com a projecte feminista ens dediquem a les dinàmiques internes, construir d’una altra manera, amb una altra energia, prioritzar la vida per sobre de la producció
Sombra Alor, cantant

‘El pacto’, de Ketekalles

Ketekalles va néixer el 2016 a Barcelona i va gravar el seu primer disc, ‘Remendar el caos’, gràcies a un projecte de “crowfunding” el 2020. El seu darrer senzill publicat aquest 2021 és ‘El pacto’.

Ketekalles és una barreja d’estils musicals entre funk, rumba, flamenc, rock i ritmes llatins com el reggaetton que construeixen un discurs reivindicatiu. Ketekalles és un quartet format per Sombra Alor (cantant i compositora), Ana Toledo (guitarrista i compositora), Nadia Lago Sáez (baixista) i Cami López (percussionista).

Kekalles i Patreon

Els músics critiquen les plataformes de reproducció en línia perquè els creadors s’enduen una quantitat irrisòria per cada escolta, es necessiten centenars de reproduccions per aconseguir un euro a Spotify. I això va pensar el músic Jack Conte, que va crear l’any 2013 Patreon. I el mateix van pensar Ketekalles que des del 2020 també formen part de la plataforma de micromecenatge.

Patreon és una plataforma de micromecenatge en què els creadors ofereixen continguts de forma periòdica als seus mecenes que fan aportacions mensuals. Es pot viure de la música o de l’escriptura? Són pocs els artistes que venen milers d’entrades dels seus concerts o que tenen un gran èxit de vendes dels seus llibres, a la majoria els costa arribar a final de mes, com poden tenir un sou els artistes? Patreon podria ser la resposta.

Va arribar el confinament i vam començar a treballar amb les xarxes socials i, de sobte, la nostra vida era estar a les xarxes socials gratis, i treballar tot el temps perquè augmentessin uns números que econòmicament no ens aportaven res”
Cami López, percussionista

També pensem que serveix com una bona eina de comunicació directa amb la gent. Avui en dia amb els algoritmes has d’estar tot el dia pendent per saber com funcionen les xarxes. A Patreon podem conversar amb la gent en directe”
Nadia Lago Sáez, baixista