L’experimentació i la barreja de gèneres són elements molt presents en els diferents projectes de l’artista, cantant i compositora Magalí Sare. Un n’és el duet que forma amb el contrabaixista Manel Fortià amb qui presentarà el seu disc reTORNAR’ aquest dijous al Centre Artesà Tradicionàrius en el marc del Barnasants. Ha visitat ‘Plaça Tísner‘ per parlar-nos d’aquest treball del que ens n’ha interpretat en directe el tema ‘La meva àvia’.

Música d’anada i tornada

“reTORNAR” inclou 10 temes que ens traslladen a sonoritats nascudes del trànsit humà. Composicions que beuen de tradició dels anomenats “cants d’anada i tornada”, aquells que són fruit de les barreges culturals que acompanyen la migració.

En aquest treball han jugat a imaginar fusions: “Proposem una cançó menorquina a ritme de ranxera i interpretem una melodia portuguesa per bulerías”, explica Sare. Un dels temes destacats del disc és el que l’obre: ‘Tornar’, una versió del popular tango de Carlos Gardel traduït al català, a ritme d’havanera i guajira flamenca.

Crear i col·laborar

Magalí col·labora amb el contrabaixista Manel Fortià des de fa anys. “reTORNAR” és, de fet, el segon disc que han editat plegats després de “Fang i núvols”, que van publicar el 2020. Sare recalca que l’essència d’aquest duet artístic és la sòbria combinació de veu i contrabaix: “Ens han proposat introduir instruments harmònics i no ho hem volgut fer, només hem afegit alguna percussió”, afirma.

En paral·lel, Magalí Sare segueix de gira amb el seu segon treball com a cantautora, ‘Esponja‘. Fins a l’octubre estarà presentant aquest treball introspectiu en què reflecteix neguits i moments vitals que abasten qüestions tan diverses com l’amor adolescent, la maternitat, la infantesa o el sensellarisme.

El “mosaic” de Magalí Sare

  • Un verb: re(Tornar). És el títol de l’àlbum que la Magalí ha creat en duet amb el contrabaixista Manel Fortià. Ens en ve a parlar coincidint amb el concert que oferiran al Centre Artesà Tradicionàrius aquest dijous.  
  • Un festival: Barnasants. La Magalí i en Manel formen part del cartell de l’edició d’enguany d’aquest esdeveniment de referència dedicat a la cançó popular i d’autor.  
  • Un color: n’hi agraden molts i, encara més, barrejar-los. D’entre tots, li atreuen especialment el groc del seu disc ‘Esponja’, el fúcsia, el blau elèctric, el verd fluorescent i el lavanda. 
  • Un escalfament: fer exercicis de respiració, meditació i cos. Sempre intenta reservar-se un quart d’hora per seguir aquesta rutina, que la relaxa i la prepara per sortir a escena. 
  • Un escenari: una cova. Assegura que li agradaria fer un concert en un d’aquests espais naturals excavats a les roques.  
  • una plaça: la Grand-Place de Brussel·les. Tornant d’un viatge es va aturar a la capital belga per veure la seva germana, que hi estava treballant. Es van trobar en aquest punt i recorda la plaça il·luminada i solitària, amb una gran bellesa.